Kemi

Redoxreaktioner (reaktionsskemaer)

16. september 2010 af xB.Ax (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har et lille problem.. Jeg skal op til en skriftlig test i uorganisk kemi og ved at det kommer til at omhandle redooxreaktioner og reaktionskemaer.. Og jeg er desværre elendig til redox-reaktioner..

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan jeg kan afstemme sådan en reaktionsskema..

Hvis vi skulle tage udgangspunkt i følgende redoxreaktion:

NO3- + Al→ NH3 + 8[Al(OH)4] -

hvordan afstemmes dette?

Eller for eksempel dette reaktion som jeg heller ikke kan finde ud af:

MnO4- + SO2 → Mn2+ + SO42-

Jeg tror ikke jeg forstår, hvordan ladningerne findes, eller hellere hvordan man afstemmer ladningerne, hvordan man finder stigning og fald, samt hvordan jeg finder ud af om der er tale om en sur eller basisk reaktion..

Håber virkelig virkelig der er nogen der kan hjælpe........


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2010 af Bankier (Slettet)

Vi beynder med reaktion nummer 2

1. trin:

Du skal angive OT (oxidationstal) for grundstofferne i reaktionen.

 VII           IV            II         VI 

MnO4- + SO2 → Mn2+ + SO42-

Jeg har angivet OT med romertal.

Mn: 7 til 2 : fald på 5

S: 4 til 6. stigning på 2

Mn bliver reduceret

S bliver oxideret

EKS:

Jeg finder OT ved at sige, at O har -2 og molekyletsladning fratrækkes.

MnO4-         OT for Mn findes ved at sige, at der ses 4*O det giver -2*4 og der er -1 i forvejen, så det bliver -7. For at opveje det skal Mn være +7.

Nogen spørgsmål til indtil videre? 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2010 af mathon

se


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2010 af mathon

se


Svar #4
16. september 2010 af xB.Ax (Slettet)

Svar #1

Indtil videre har jeg ikke nogen spørgsmål.. altså kan godt følge med så langt.. Men hvad gør man så? Skal man afstemme op og nedgang i ox tal? Efter herfra går det ned ad bakken for mig..

Svar #2

Jeg forstår virkelig ikke hvordan Al har en ladning på 3+??


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. september 2010 af Bankier (Slettet)

Nu skal du gøre stigning og fald til det samme ifølge bevarelsessætningerne. Dette gøres ved at indsætte koefficienter foran molekylerne.

Mn: 7 til 2 : fald på 5

S: 4 til 6. stigning på 2

Herefter ganger ud påkryds,

Mn: 7 til 2 : fald på 5*2

S: 4 til 6. stigning på 2*5                        Nu er stigning og fald begge 10 OT
 


2 MnO4- + 5 SO2 → 2 Mn2+ + 5 SO4 2-

Nu skal du afstemme ladningerne

Venstreside: -2

Højreside: - 6

ladningsforskel på -4

Hvis reaktionen sker i surt miljø afstemmes med H+  ellers med OH- hvis det er i basisk.

Der til føjes 4 H+  på højreside.

herefter afstemmes O og H med H2O, og så er du færdig.  


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. september 2010 af mathon

                       2                    2   (3+)
              13Al   8    →    13Al  8         

                                               2   (3+)
                                        13Al 8              +    4OH-     →       [Al(OH)4] -


oxidationstrin
                                             +3
                                            [Al(OH)4] -              


Svar #7
16. september 2010 af xB.Ax (Slettet)

Svar #5

Men Hvorfor er det lige  H+  der skal tilføjes på højre side? Altså hvis vi tilføjer 4H+ får vi jo en ladning på -2, er det ikke meningen at få ladningen til at blive 0 på begge sider? Eller skal man have samme ladning på begge sider, altså prøve på at få den samme ladning på venstre som på højre, altid? Betyder det så at hvis man har minus ladning = sur reaktion og plus ladning = basisk? Er det usandsynligt at have ladning = 0 på begge sider? Og hvis ja hvilke betydning har det?

Og så er der lige det at jeg ikke forstår det andet redoxreaktion.. Jeg forstår nu at ladningen for Al er 3+, fordi den ligger på 3. hovedgruppe og derfor afgiver 3 elektroner og bliver positiv, men jeg bliver forvirret i over at se dette indgå 8[Al(OH)4] - i reaktionen.. Hvordan tager man fat på sådan en..? Jeg tror det er klammerne der gør mig forvirret..

I skal have mange mange tak for hjælpen :)

Især Bankier. En af de bedste forklaringer jeg har fået.




 


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. september 2010 af Bankier (Slettet)

Du skal ikke have 0 på begge sider. Der skal bare være ladningsbalance ex

-500    på venstreside og -500 på højresiden    -  dette er også afstemt.

Ved at have det samme på begge sider opfyldes bevarelsessætningerne, specielt sætningen og at ladninger ikke kan forsvinde.


Skriv et svar til: Redoxreaktioner (reaktionsskemaer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.