Kemi

ligevægt

16. september 2010 af va65 (Slettet)

Opgave – ligevægt og pH
Opgave1:
Præparatet Treo® indeholder lægemiddelstofferne acetylsalicylsyre (ASA) (500 mg) og coffein (50
mg). ASA virker smertestillende (analgetisk) og coffein forstærker denne effekt med ca. 10%.
Treo® er formuleret som brusetabletter, der opløses i vand under gasudvikling. Denne egenskab af
tabletterne er opnået ved at tilsætte hjælpestofferne citronsyre (2-hydroxypropan-1,2,3-
tricarboxylsyre) og natriumhydrogencarbonat (NaHCO3).

a):
Opskriv en afstemt reaktionsligning med tilstandsformer for reaktionen mellem
citronsyre og NaHCO3.
(citronsyre skrives som H3A og reaktionen antages at forløbe med kun ét af de tre sure H’er)

svar: H3A + NaHCO3 → H2A- + NaH2CO3+     er det rigtig?????????

b):
En brusetablet opløses i et glas vand. pH måles til 2,67.
Beregn [H3O+] og [OH-].

[H3O+]= 10-2,67 = 0,0021 M

[OH-].= 1,00*10-14/0,0021= 4, 76*10-12  rigtig????????

Opskriv ligevægten og udtrykket for ligevægtskonstanten mellem ASA og vandet i glasset
(reaktionen er svagt exoterm).

 Udregn Ka for ASA og vurdér protolysegraden af ASA (d.v.s., hvor stor en del af ASA der har
reageret).


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2010 af mathon

a):
 

                                     H3A (aq)   +   NaHCO3 (aq)      --->     NaH2A    +   CO2 (g)   +   H2O (l)


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2010 af mathon

b):
           Jah - eller:

            pOH = 14 - pH = 14 - 2,67 = 11,33

           [H3O+]= 10-pH = 10-2,67 = 0,0021 M

           [OH- ] = 10-pOH = 10-11,33 M = 4,68·10-12 M

...................

           [OH- ] = (10-14 / 0,0021) = 4,76·10-12 M      (her har du jo bortkastet nogle betydende decimaler i
                                                                                0,00213796 M)

men fremgangsmåden er helt OK :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2010 af mathon

c):

   ASA (monosyre)    HC9H7O4 = HA

                                   n = m / M = (0,500 g) / (180,15 g/mol) = 0,002775 mol

                                  1 glas vand skønnes til 200 mL

                                   c(ASA) = n/V = (0,002775 mol) / (0,200 L) ≈ 0,0139 M

                                                       HA (aq)  +  H2O (l)   <--->   A- (aq)  +  H3O+ (aq)    
koncentrationer i mol/L:                (1-α)·c                              α·c            α·c              hvor α er
                                                                                                                                   protolysegraden
 

ligevægtsloven
                                                        (α·c)2 / ((1-α)·c) = Ks

                                           1)          (α·c)2 / ((c - α·c)) = Ks

                                                         

                                                         α·c = [H3O+] = 0,0021 M

                                                         α = (0,0021 M) / c = (0,0021 M) / (0,0139 M) = 0,151 = 15,1%

   som indsat i 1) giver               
                                                         (0,0021)2 / ((0,0139 - 0,0021)) = Ks

                                                         Ks ≈ 3,74·10-4

                                                                

                                                          

                                                         
                                                          

                                                    


Svar #4
17. september 2010 af va65 (Slettet)

1000 tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. september 2010 af mathon

officiel værdi

                                                                 Ks = 10-pKs = 10-3,43 = 3,72·10-4


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.