Matematik

ligning

18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvis jeg har en ligning som hedder f(x)= 100*a^x.

jeg får oplyst at x=5,0
og f(x) = 16. hvordan finder jeg a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Brug solve-funktionen på din lommeregner. ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2010 af MieKristensen (Slettet)

Du sætter 5 ind på x's plads og 16 på f(x). Derefter løser du ligningen ved at gøre det samme på begge sider af lighedstegnet indtil a står alene på den ene side :D


Svar #3
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

så skriver jeg bare solve(16=100*a^0,5,a) eller hvordan :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af peter lind

Du sætter de opgivne værdier ind i din ligning f(5) = 16 =100 a5.  Del ligningen med 100 og dddrag dernæst den 5.te rod 


Svar #5
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

altså skal jeg skrive 16 = 100*a^5 ind i solve og dele det resultat med 100?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af Tyrael (Slettet)

solve( 16 = 100*x5)

x = (5(3/5)*2(2/5))/(5)


Svar #7
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvis jeg regner det øverste ud med solve får jeg 0,693145

men forstod ikke næste ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2010 af Tyrael (Slettet)

x = (5(3/5)*2(2/5))/(5)  0,693145
                                      =
0,69

Det er altså samme resultat - bare opskrevet på to forskellige måder.


Svar #9
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

fantastisk, tusind tak. hvis jeg så skal beregne x og f(x) ændres til 2,1. regner jeg så det ud på samme måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2010 af Sa5 (Slettet)

Ja nu har du jo fundet "a", så nu kan du indsætte værdien for "a" og værdien for "f(x)" i den ligning du oprindeligt havde og så istedet isolere x.

Forstår du systematikken? :)


Svar #11
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

ja, fantastisk. mange tak :)


Svar #12
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

men hvad så egentlig når jeg får oplyst f(x) = 15000 og x = 225. og jeg har ligningen f(x) = b*x^a. og jeg skal udregne tallene a og b? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2010 af Sa5 (Slettet)

 Prøv at kom med et gæt, så skal jeg nok kigge på det om et par minutter :)


Svar #14
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

pas, for jeg ville have brugt log(y2) - log(y1) /log(x2) - log(x1) men jeg får jo bare ikke oplyst 4 tal?


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. september 2010 af Sa5 (Slettet)

Hmm, nu bliver jeg lige forvirret:

Denne opgave for fortæller om i #12,  er det en fortsættelse på den opgave du startede indlægget med?


Svar #16
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

nej, er det ikke.

jeg får opgivet en ligning i en ny opgave som hedder: f(x) = b*x^a.

hvor f(x) er 15000.
og x er lig 225.

og så skal jeg regne tallene a og b ud. det er det jeg ikke forstår hvilken formel jeg skal bruge :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. september 2010 af Sa5 (Slettet)

 Hmm, det forstår jeg faktisk heller ikke..  Så vidt jeg kan se har du 1 ligning med 2 ubekendte, så selvom du indsætter værdien for f(x) og værdien for x i ligningen, så er a og b stadig ubekendte; og jeg kan derfor ikke se hvordan du skal kunne udtrykke den ene af dem uden at det vil afhænge af den anden, der stadig er ubekendt....

Sorry....  :$


Svar #18
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

prøver lige at skrive hele opgaven.

en matematisk model for sammenhængen mellem den daglige indtagelse af frugt og grønt gennem længere tid og det årlige antal kræftdødsfald i Danmark er givet ved f(x) = b*x^a.
hvor f(x) angiver det årlige antal kræftdødsfald i Danmark og x er det gennemsnitlige daglige indtag af frugt og grønt i gram.
nedenstående tabel viser antal kræftdødsfald for forskellige indtag af frugt og grønt.

indtag af frugt og grønt (gram) 225 og 625.
antal kræftdødsfald 15000 og 9000

bestem tallene a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. september 2010 af Sa5 (Slettet)

 Det her er meget bedre :) 

Ser du, du har TO værdier af f(x) og TO værdier af x.

Ergo kan du opstille TO ligninger, med to ubekendte. (Dine ubekendte er a og b, som du ønsker at bestemme.)

Prøv at gør det, og se om du har nogle forslag til hvad du så skal gøre derefter.


Svar #20
19. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen kan jeg ikke bruge formlen log(y2) - log(y1) / log(x2) - log(x1) for at finde a og så bruge formlen b = y1/x1^a?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.