Kemi

Redoxreaktioner

19. september 2010 af xB.Ax (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder her og har en del svært ved redoxreaktioner...

Jeg kan ikke helt finde ud af hvordan jeg bestemmer fald og stigning i forhold til koefficienterne..

fx. har jeg en reaktion:

ClO3- + SO2 → Cl- + HSO4-

Jeg får ladningerne til at være:

ClO3- = +5  <-- altså Cl

SO2 = +4

Cl- = -1

HSO4- = +7

så vidt jeg kan se fra ladningerne, er der fald og stigning på:

ClO3-   --> Cl- = fald på 6

SO2 --> HSO4- stigning på 3

Bør så reaktionsligningen ikke se følgende ud:

3ClO3- + 6SO2 → 3Cl- + 6HSO4-      ??????

Men så har jeg fået at vide at resultatet burde være:

ClO3- + 3SO2 → Cl- + 3HSO4-  .... Det forstår jeg simpelthen ikke..

Jeg forstår generelt ikke det med stigning/fald og hvordan jeg kan bestemme det....  :(

Håber der er nogen der kan hjælpe.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2010 af mathon

                                      +5              +4                          -1           +6
                                      ClO3-   +   3SO2  + 3OH-  →    Cl- +    3HSO4-


Svar #2
19. september 2010 af xB.Ax (Slettet)

 Altså 3HSO4-  har ladningen +6.. Men hvorfor..?? Hvordan beregner man det??...

Jeg forstår heller ikke hvordan der er 3SO2 og 3HSO4- .... Der er jo en  stigning på 2, medens ClO3- og Cl- er der en fald på 6... Hvorfor har man så 3 i koefficienten??

Jeg forstår det simpelthen ikke..


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2010 af mathon

ikke ladning men oxidationstrin +6


Svar #4
19. september 2010 af xB.Ax (Slettet)

Ja.. Undskyld.. Det var det jeg ville prøve at sige....


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. september 2010 af mathon

                         atom            opgange pr atom             nedgange pr atom           antalsforhold      
                           S                             2                                                                         3
                           Cl                                                                       6                              1

                      


Svar #6
19. september 2010 af xB.Ax (Slettet)

Hvordan kan jeg så vide om det er ClO3- og Cl- , der skal have koefficienten 3, eller om det er SO2 og HSO4-??


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. september 2010 af mathon

3 svovlatomer for hvert chloratom på begge sider


Skriv et svar til: Redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.