Matematik

Hjælp, Hjælp til mat!!!

19. september 2010 af sar94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle sammen .. I denne opgave  står der: 

I et koordinatsystem er en parabel og en linje
bestemt ved

P(x)=x^2-8x+11

g(x)=-1/2x+1

Jeg har så sat de to over for hinanden P(x)=g(x)

x^2-8x+11=-1/2x+1

x^2-8x+11+1/2x-1=0

x^2-7.5x+10=0

Jeg får x=5.765" and "x=1.735"

men nu siger spørgsmålet : Parablen har en tangent, der er parallel med linjen.
Bestem en ligning for denne
tangent.

Jeg er virkelig lost nu for ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre.......

Håber på jeres hjælp! På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Du har en tangent, der er parallel med linjen.
Vi ved derfor, at de har samme hældningskoefficient.

t1= - (1/2) x +b

Nu vides, at:

solve(5,765= - (1/2)*1,735 +b , b)

b = 6,63

t1 = -1/2x+6,63


Prøv at tegne linjen og tangenten ind og se, om det stemmer overens.


Svar #2
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 er du nu sikker på det?? fordi i et andet tråd blev der skrevet at det engelig svar er:  y = -0,5x - 3,0625


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2010 af kieslich (Slettet)

Dine skæringspunkter har intet med sagen at gøre.

at tangenten er parallel med linien betyder at der eksisterer et x0 således at  P'(x0) = -1/2. Find x0, og derefter y0 = P(x0).

Tangentens ligning er så y - y0 = -1/2*(x-x0)


Svar #4
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 orh vil du ikke forklar nærmere .... jeg er virkelig lost og har sidet med denne opgave i over 4 timer. Det skal siges at jeg bruger programmet Maple, så jeg håber du kan vise mig hvordan jeg kan indtaste uddtrykene hvis du kan. På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

#2: Du har fuldkommen ret. Jeg glemte, at den skulle tangere parablen.

Skal du stadig bruge hjælp?

 


Svar #6
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Jeg har stærkt brug for hjælp!!! Skal aflevere opgaven i morgen og jeg er rimelig lost.... Og plz hvi du vil give svarene så sig hvordan jeg kan indtaste dem på en mat program i mit tilfælde Maple.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Jeg kan ikke anvende Maple - jeg anvender min TI-89.
 


Svar #8
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Okay det er ligemeget hvilket program bare være venlig at hjælpe mig.... Jeg har virkelig brug for hjælp :-(


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Det som det går ud på er, at du skal tangere parablen i buen (tegn den og så ved du, hvor punktet er). 
Du får oplyst værdien -4,39 fra tangentens ligning, som du indsætter og solver, dvs.

solve(-4,87 = -(1/2)*1,735+b , b) 

b = -3,135
 
Hvorfor:

t = -(1/2)x-3,135

Vær opmærksom på, at værdien (-4,87) kan variere, eftersom programmet bare tegner tangenten, hvor den tvinges til at tangere.
Dit program giver måske en anden værdi.


Svar #10
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Okay, men er bare forvirret over tallet -4,30   Hvor får du det fra??


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Jeg fik det tal, fordi jeg tvang den til at tangere et punkt, men det er bare en tastefejl fra min side af.
Ellers er alt andet rigtigt.


Svar #12
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 men hvordan tangere du et punkt...???'

skal jeg sige P'(x)=-1/2 altså til det sidste spørgsmål??? <for det var der en her der sagde jeg skulle ... 

den her opgave har irriteret meget så meget !! kan jeg ikke bare lige vedhæfte den så du kan se den.. 


Svar #13
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 her har jeg vedhæftet spørgsmålet

Vedhæftet fil:Dok1mat.doc

Brugbart svar (0)

Svar #14
19. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Vedhæft den blot.


Svar #15
19. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Du svarede mig aldrig?? :O 


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. september 2010 af kieslich (Slettet)

a) Tegn. Ved ikke hvordan man gør i Maple.

b) sikkert noget lignende: solve(x2 -8x + 11 = -½x +1,x)

c) tangenten er parralel med linien, så tangentens hældning er -½.

Tangentens hældning er lig med differentialkvotienten af funktionen f(x) i røringspunktet R(x0, y0).

Dvs.: f '(x0) = -½      løs denne ligning for at finde x0.   solve(2x-8 = -½,x) eller noget lignende.

find y0 = f(x0).    Du har nu røringspunktet R.

Tangenten i røringspunktet :     y - y0 = -½*(x-x0)


Skriv et svar til: Hjælp, Hjælp til mat!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.