Kemi

hjælp til ligevægtskonstant?

19. september 2010 af enlalleflab (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har 0,05 M KI (aq) på 0,5 L som jeg blander med 10 g PbSO4 (s), hvorved følgende reaktion kommer:

PbSO4 (s) + 2 I- (aq) ⇔ PbI2 (s) + SO42- (aq)

Denne reaktion skal jeg beregne ligevægtskonstanten for.

Jeg skal derfor beregne koncentrationen af I- ved ligevægt og derfor tager jeg 25 mL af opløsningen og filtrerer bundfaldet fra så jeg kun får en opløsning indeholdende ioner.

Jeg tirerer så denne opløsning med 20 mL 0,05 M AgNO3 (aq) og danner AgI (s) indtil ækvivalenspunktet nåes, og når det er nået er stofmængden af AgNO3 lig med stofmængden af I-. Da jeg nu kan beregne stofmængden af I- tænker jeg lidt at jeg kan dividere denne med de 25 mL=0,025 L og få koncentrationen af I- i ligevægtsblandingen.

Da K=[SO42-]/ [I- ]2 skal jeg også kende koncentrationen af SO42- ved ligevægt. Der har jeg så bare beregnet stofmængden af PbSO4 (s) ud og sagt at forholdet mellem PbSO4 og SO42- er 1:1 og derfor er stofmængden den samme. Stofmængden af SO42- har jeg så divideret med 0,5 L og fundet den aktuelle koncentrationen af SO42-?

Dette giver en ligevægtskonstant på 39?

men det stemmer ikke overens med ligevægtskonstanten på 2,58 som jeg får ved at regne den ud med opløslighedsprodukterne.

Ko(PbSO4)= [Pb2+][SO42-] =2,53•10-8 M2

Ko(PbI2)=[Pb2+][I- ]2=9,8·10-9 M3

K=[SO42-]/ [I-]2=2,58

Hvor går det galt?


Skriv et svar til: hjælp til ligevægtskonstant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.