Kemi

acetatpuffer

19. september 2010 af marieposa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa jeg har brug for hjælp til en opgave, håber at nogen kan hjælpe...

opgaven lyder sådan..

der skal fremstilles 100ml af en acetatpuffer bestående af CH3COO^- med PH=5,75.

totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,1M. Det kan anvendes, at PKa(CH3COOH)=4,75.

- beregn hvor meget CH3COONa . 3H2O, der skal afvejes til dette formål.

Den afvejede natriumacetat opløses i 90ml vand.

- beregn hvilket volumen 0,100M HCl, der skal tilsættes for at få PH=5,75

på forhånd mange tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. september 2010 af mathon

ntotal =(0,100 L)·(0,1 mol/L) = 0,01 mol

base = CH3COO-
syre = CH3COOH

                    nb/ns = 10pH-pKs = 105,75-4,75 = 10/1

                    nb/(ns+nb) = 10/(1+10) = 10/11

CH3COO-     nb/ntotal = 10/11

                     nb = (10/11)·(0,01 mol) = 0,009091 mol CH3COO- som ækvivalerer 0,009091 mol CH3COONa

                     m = n·M = (0,009091 mol)·((82,04 + 3·18,02) g/mol) = 1,23729 g

                                 

                     ns/nb = 1/10

                     ns/(nb+ns) = 1/(10+1) = 1/11

CH3COOH   ns/ntotal = 1/11

                     ns = (1/11)·(0,01 mol) = 0,0009091 mol som ækvivaleres af 0,0009091 mol 0,1 M HCl

HCl
                     V·(0,1 mol/L) = 9,091·10-4 mol

                     V = (9,091·10-4 mol)/(10-1 mol/L) = 9,091·10-3 L = 9,091 mL

                                

                                 


Svar #2
19. september 2010 af marieposa (Slettet)

1000 taaaaak for hjælpen:)


Skriv et svar til: acetatpuffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.