Matematik

Andengradsligning - HJÆLP!

21. september 2010 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg har denne opgave, som jeg ikke kan finde ud af 

f'(x) = x2-12x

jeg skal bestemme monotoni forholdene for f(x)

så første trin er at løse andengradsligningen 

x2-12x = 0

og bestemmer rødderne, ikke? 

hjælp tak - skal afleveres i morgen


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

nej, du skal bestemme toppunktet's x-værdi x0        løs  f '(x) = 0

derefter undersøge fortegnet for f '(x) omkring x0

       f '(x)             f '(x mindre end x0)         f(x0) = 0          f '(x større end x0)

       f(x)              stigende/faldende            toppunkt           stigende/faldende        er f '(x)> 0 => stigende ellers faldende


Svar #2
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

jeg skal løse opgaven uden hjælpemidler og den er så pisse irriterende. jeg ved den er nem, men kan ikke finde ud af det
! gider ikke bruge tid på det, fordi der er en del andre!

hvad er rødderne her? 

jeg har kun 

a = 1 og b = -12

hvad er c!


Svar #3
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

ingen der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

vågn op!!   c = 0..      Men brug f(x) = x2 -12x = x*(x-12)    Brug nulreglen til at finde rødderne.


Svar #5
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

keislich 

kan du forklare mere? hvordan bruger jeg nulreglen


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

hvis a*b = 0 er a = 0 eller b = 0   så f(x) = x*(x-12) = 0  <=>


Svar #7
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

øh f (x) er ikke lig med x(x-12) 

f '(x) = x(x-12)           (f mærke x)

kan du ikke være sød at løse den? nu har jeg brugt 100 år på det


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

Ups, kan ikke se forskel når man ikke laver et mellemrum før '. Nu er opgaven jo lidt nemmere.

Løs f '(x) = 0  <=>  x*(x-12) = 0   <=>   ...

og nej. jeg løser ikke opgaver. For så lærer I ikke noget og jeg kan få lov til at løse samme slags næste dag.

sammenlign linie 2 med nulreglen i #6 så er det altså nemt nok.


Svar #9
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

jeg er stadig ikke med.. tror det skyldes jeg er ukoncentreret

x2 = 0 

-12x = 0 

er det sådan du mener? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

     a    *    b    = 0       <=>      a    =    0      eller      b      =     0

      x   *  (x-12)  = 0     <=>    x    =    0      eller    x-12   =    0

så  x = 0 eller   x = 12

Lav tallinie:

     -1         0         6         12        15

f '(-1)      f '(0)    f '(6)    f '(12)   f '(15)         udregn værdierne

   


Svar #11
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

nåå... 

det kunne du bare have sagt:) 

jeg får også x = 0 eller x = 12 når jeg solver. 

perfekt. 

hvad er grunden til at jeg skal lave tallinien?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

er f '(6) positiv/negativ er f(x) voksende/aftagende i intervallet [0,12]   og såfremdeles for de andre intervaller


Svar #13
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

det giver mening men kan ikke forstå at f '(-1) = 11 

det skal gerne give et negativt tal - for grafen er aftagende fra -oo;6 og voksende fra 6;oo

kan nogen forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

Du har tegnet grafen for f '(x). men det som du skal finde er monotoniforholdene for f(x). at f '(-1) = 11 altså positiv fortæller at f(x) er voksende i intervallet ]-∞,0].


Svar #15
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

nååå... ja du har ret.

ved du hvordan jeg får f '(x) = x^2-12x skrevet om til f (x), så jeg kan tegne grafen


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. september 2010 af kieslich (Slettet)

f(x) = ∫f '(x) dx + k      på grund af integrationskonstanten kan du ikke vide hvad f(x) er, men vil du bare se et forløb kan du sætte k = 0.

f(x) er et trediegradspolynomie så forløbet er voksende aftagende voksende.


Svar #17
21. september 2010 af hjæææælp (Slettet)

nå okay, tak for det


Skriv et svar til: Andengradsligning - HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.