Matematik

Løs fjerdegradsligning

24. september 2010 af sdj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem samtlige rødder i polynomiet

Px x( )= 100 x^4 + 900 x^3 - 2300 x ^2 - 900x + 2200

Jeg ved jeg kan løse den på lommeregneren, men ellers er jeg på bar bund. Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2010 af mathon

...du skal ikke kunne håndløse en fjerdegradsligning


Svar #2
24. september 2010 af sdj (Slettet)

 Så det rigtig ville være at taste den ind på min lommeregner?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2010 af Duffy

Jeg pastede det ind i comp'en og fik:

 
SOLVE(100·x + 900·x - 2300·x - 900·x + 2200 = 0, x, Real)

x = -11  v  x = 2  v  x = -1  v  x = 1


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2010 af PeterValberg

Hvis du ved hvordan man dividerer polynomier, så kan du udnytte, at det ses rimelig let af forskriften at x = 1 eller x = -1 er to rødder i fjerdegradsligningen.
Dividerer du fjerdegradsligningen med (x+1)(x-1) fremkommer en andengradsligning, hvoraf du let finder de eventuelle sidste to rødder i fjerdegradspolynomiet.

Det kan gøres uden lommeregner - se vedhæftede

(note tilføjet efter upload: der skete noget sjovt ved scanning, så udregningerne har gentaget sig selv, men det betyder ikke noget for overskueligheden)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:fjerdegradspolynomium.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #5
24. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det bliver unægteligt lidt mere overskueligt, hvis man dividerer ligningen med 100:

x4 +9x3 -23x2 -9x + 22 = 0

Her ses det, som pvm også er inde på i #4 på, at +1 og -1 begge er rødder (bemærk at de to koefficienter til leddene af ulige grad er lig hinanden med modsat fortegn). Så ved vi, at (x+1)(x-1) = x2 -1 er en faktor i polynomiet, så vi kan faktorisere det til

x4 +9x3 -23x2 -9x + 22 = (x+1)(x-1)(x2 + 9x -22) = (x+1)(x-1)((x-2)(x+11)


Svar #6
27. september 2010 af sdj (Slettet)

 Tusind tak for hjælpe alle sammen :) Jeg er med på det nu.


Skriv et svar til: Løs fjerdegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.