Matematik

Hjælp til ligninger!

25. september 2010 af banankejser (Slettet) - Niveau: B-niveau

3/x-2 = 9/4

x^2-1 = (x-1)(x+1)

3/2x-1 = 7/8

x^2-3x/x-3 = x+1


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2010 af richgirl (Slettet)

Hvad slags hjælp?? Hvad forstår du ikke ved opgaverne, og hvor går det galt??? så kan man bedre hjælpe dig :)


Svar #2
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

Forstår generelt bare ikke det med at regne ligninger, så det er er bare det hele egentlig ):


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2010 af richgirl (Slettet)

ok. hvis vi kigger på den første ligning:

3/x  -2   =  9/4

Det der gælder er, at du skal isolere x. Generelle regler om ligninger er, at man kan plus, minus, gange, dividere etc. SÅLÆNGE DET GØRES PÅ BEGGE SIDER AF LIGHEDSTEGNET!

du kan starte med at flytte -2 på den anden side, og det gør du ved at lægge +2 til på begge sider:

3/x = 9/4  + 2    < = >    3/x = 17/4

Så kan du gange med x på begge sider for at komme af med den brø x er en del af:

3 = (17/4)*x

For at isolere din x dividerer du så med 17/4 på begge sider af lighedstegnet og der kommer til at stå:

3/(17/4) = x   <=>   x =12/17


Svar #4
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

Det vil sige i ligning 2..

kan man gøre sådan her:

x^2-1 = (x-1)(x+1)
x^2-1+1 = (x-1)(x+1) + 1
x^2 = ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2010 af richgirl (Slettet)

Her skal du først udregne parantesen ud først på højere side. Prøv at gør det og se hvad der kommer til at stå


Svar #6
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

x^2-1 = -1
x^2-1+1 = -1+1
x^2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2010 af richgirl (Slettet)

Nej. paranteserne er ganget sammen og når du ganger dem ud giver det dig:

x^2 -1 = x^2 -1

Løsningen for denne ligning er alle realle tal. da begge sider er ens!

Prøv den næste opgave, og se hvad du får der :)


Svar #8
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

altså .. den vil komme til at se sådan her ud..

x^2 - 1 = x^2 - 1?
Så har jeg jo ikke fundet x?


Svar #9
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

3/2x-1 = 7/8
3/2x-1+1 = 7/8 + 1
3/2x = 15/8
????


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2010 af richgirl (Slettet)

#8 Her vil alle de realle tal være den rigtige svar. når du finder, hvad x er har du jo svaret. i denne opgave har du fundet ud af at begge sider af lighedstegnet er ens, så lige meget hvad du sætter på x's plads vil din ligning være rigtigt. Når man løser ligninger fælder det om, at finde de tal, som på x's plads får begge sider af lighedstegnet til at give det samme :)

#9

Her gør du som i den første opgave. Du kan komme af med den brøk, som indeholder x ved at gange med 2x på begge sider:

2x * (3/2x) = 2x *(15/8)
 

så kan du herefter isolere 2x ved at dividere (15/8) på begge sider

2x = 3/(15/8)

2x = 8/5

og igen kan du her dele med 2 for at isolere din x:

x = (8/5)/2   <=>   x= 4/5


Svar #11
25. september 2010 af banankejser (Slettet)

Det betyder at  x^2 - 1 = x^2 - 1 bare er svaret der, da det er det samme på begge sider?

Så den vil hedde..

3/2x-1+1 = 7/8 +1
3/2x = 15/8
2x * 3/2x = 2x * (15/8)
2x = 3/(15/8)
2x= 8/5
x= 2* 8/5
x = 16/5?

Men den vil jo ikke passe ind?
3/2*16/5-1 = 7/8?
Den vil jo give 5/9?


Skriv et svar til: Hjælp til ligninger!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.