Kemi

pH-bestemmelse NaHSO4

26. september 2010 af NCNerd (Slettet)

Hej :)

Har lidt problemer med at lave en reaktionsligning til denne opgave, så jeg kan komme videre.

For hydrogensulfat, HSO4−, er syrekonstanten Ka = 1,02·10−2.
 

Beregn herudfra pH i en 0,050 M opløsning af NaHSO4.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2010 af ChristianDJ (Slettet)

HSO4-(aq) <--> H+(aq) + SO42-(aq)

K = [H+] * [SO42-] / [HSO42-]
K = 1,02 * 10-2

Din opløsning er 0,050 M - dermed må c være lig med 0,05, idet vi forudsætter at [H+] = [SO42-] = x.

De er nemlig begge produkter af samme stof - derfor må [HSO4-] nødvendigvis være: c - x

K = x2 / (c - x)
K = 1,02 * 10-2


Dermed når vi frem til én ligning med én ubekendt, hvori du blot isolerer x:

pH = -log([H+]) = -log(x)
pH = 1,74


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2012 af Navnee (Slettet)

Synes ikke du kommer godt igennem det? Kunne sagtens skrive det af, men vil gerne forstår det? hvordan finder du pludselig H+ ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2012 af Navnee (Slettet)

hvilken formel bruger du fx til at beregne H+ ud? ville nemlig ik selv gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2012 af mathon

              HSO4- er en middelstærk syre, da pKs = 1,92

hvorfor
                                          (-10-pKs + √(10-2pKs +4·10-pKs·cs)
                          pH = -log ( -----------------------------------------)
                                          (                        2                          )

 

                                          (-10-1,92 + √(10-3,84 + 4·101,92·0,050)
                          pH = -log ( ----------------------------------------------)
                                          (                            2                            )


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2012 af Saraah91 (Slettet)

mathon kan det passe at det giver

pH=3,25799??

 

den første kommentar har fået den til 1,74?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2012 af mathon

   opfølgning:


     

 

                                          (-10-1,92 + √(10-3,84 + 4·101,92·0,050)
                          pH = -log ( ----------------------------------------------) = 1,72
                                          (                            2                            )
 

   helt i overensstemmelse med #1


Skriv et svar til: pH-bestemmelse NaHSO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.