Matematik

Ligninger, hm.,

26. september 2010 af Lipase (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af, hvordan man skal regne de her ligninger ud.

1. (4x+3)2 - (x+7)2 = (8x-7)2 - (7x-3)2

2. (8x-9)(3x-4) - (5x-6)2 = (4+x)(3-x) - 9


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2010 af mette48 (Slettet)

(4x+3)2 - (x+7)2 = (8x-7)2 - (7x-3)2                  brug kvadratformelerne

16x2+24x+9-(x2+14x+49 = .....                       hæv -parenteserne

16x2+24x+9-x2-14x-49 = ......                          træk sammen

15x2+10x-40=  ........                                       træk 15x2 og 10x fra på begge sider

-40=......                                                          læg 40 til på begge sider

0=........

0=ax2+bx+c                                                   brug løsningsformelen


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ved lidt regning viser det sig, at ligingerne er simple lineære ligninger

I 1) brug kvadratsætningen a2 -b2 = (a+b)(a-b)

(4x+3)2 - (x+7)2 = (8x-7)2 - (7x-3)2 , brug kvadratsætningen

(5x+10)(3x-4) =  (15x-10)(x-4) , divider med 5

(x+2)(3x-4) = (3x-2)(x-4) , gang parenteserne ud

3x2 +2x -8 = 3x2 -14x + 8 , reducer, leddet af 2. grad forsvinder

16x = 16 , løs den simple lineære ligning

x = 1

2)

(8x-9)(3x-4) - (5x-6)2 = (4+x)(3-x) - 9 , gang ud

24x2 -32x -27x +36 -25x2 -36 +60x = 12 -4x + 3x -x2 -9  , reducer, leddet med x2 forsvinder

-59x +60x = 3 -x  , træk sammen og løs den simple ligning

2x = 3

x = 3/2


Svar #3
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Hvordan skal jeg bruge kvadratsætningen i denne sammenhæng?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Kvadratsætningerne bruges til at reducere udtrykkene. I 1) brugte jeg sætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b) . I 2) brugte jeg sætningen (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 .


Svar #5
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Er igang med en anden ligning, som jeg har problemer med. Regner den lige ud først og ser om vi har fået samme resultat.

(x+1)2/3 - (x+2)(x-2)/2 = x+3/2 - (x-2)2/6


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Igen går leddene med x2 ud. Skal det være x +(3/2) eller (x+3)/2 ?

Gang ligingen med fællesnævneren 6:

2(x+1)2 - 3(x+2)(x-2) = 3(x+3) - (x-2)2 , eller = 6x + 9 - (x-2)2 , så

4x +2 + 12 = 3x + 9 +4x -4 eller = 6x + 9 +4x -4 , dvs

18 = 3x + 9 eller = 6x + 9 , så

x = 3 eller x = 3/2 , afhængigt af om det skal være x +(3/2) eller (x+3)/2


Svar #7
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

#6

Der står x+3/2, det står der i opgaven. " / " Skal ses som en brøkstreg..


Svar #8
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

 #6

Jeg forstår ikke hvor du får +4x-4, fordi man sætter jo ikke nået uden får ligningen eller hvad


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

+4x -4 er det der bliver tilbage af -(x-2)2 når leddet med x2 er gået ud mod de andre led med x2.

#7

Så er det x=3 der er løsningen.


Svar #10
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Ja har lige fundet ud af det, tak!

Ved du hvordan jeg kan isoler b i formlen: 1/a + 1/b = 1/c


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

1/b = 1/c - 1/a = (a-c)/(ac) , så

b = ac/(a-c)


Svar #12
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

#6

Skriver du i anden sidste linje: 18 = 3x+9. Det kan da ikke passe da i forige ligning plusede talende og bogstaverne sammen..


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Forrige linie var i #6

4x +2 + 12 = 3x + 9 +4x -4 . Heraf fås

2 + 12 + 4 = 3x + 4x -4x +9, eller

18 = 3x + 9


Svar #14
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

En sidste ting, hvordan regner man sådan en ligning ud da jeg finder den lidt problematisk..

1/3 + 1/4 + 1/x = 1


Svar #15
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Det var ikke den opgave, den lyder således:

isoler x i udtrykket d+bx= ax+c. For hvilke værdier af a og b, kan det ikke lade sig gøre?


Svar #16
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Jo det er begge opgaver, undskyld det er sent og er lidt træt


Svar #17
27. september 2010 af Lipase (Slettet)

Forstår ikke #14 og #15


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Her skal løses ligningen

(1/3) + (1/4) + (1/x) = 1 Man får

(1/x) = 1 - (1/3) - (1/4) , vi forlænger brøkerne på højre side med fællesnævneren 12

        = (12 - 4 - 3)/12

        = 5/12 , hvoraf vi får

x = 1/(5/12)) = 12/5


Skriv et svar til: Ligninger, hm.,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.