Kemi

syre/base - haster !!

28. september 2010 af mary94 (Slettet)

Hej jeg har brug for hjælp med disse to opgaver :

Opgave 2:
Der fremstilles en 0,012 M opløsning af Calciumhydroid, Ca(OH)2

a) Beregn [OH-] og [Ca 2+].
b) Beregn Opløsningens Ph ved 25* grader ..


og Opgave 4:
Amonium NH4+ er en svag syre med pKs på 9,25 ved 25 *C. ( 25 grader) .

a) Beregn styrkekonstanten Ks

b) Beregn [H3O+] og pH i en 0,10 M opløsning af ammonium chlorid.

På forhånd tak ! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2010 af Phienix (Slettet)

Antag fuldstændig dissociation (opløsning) af Ca(OH)2 - mener det er letopløseligt.

c = n / V, antaget fuldstændig dissociation medfører at c = aktuel koncentration

[OH- ] ≈ 2 * c = 0.024 M

[Ca2+] ≈ c = 0.014 M

pH = 14 - pOH = 14 + log[OH- ] =
pH = 12.38

opgave 4:
Ks = 10-pKs = 10-9.25

Ks = [H+][NH3] / [NH4+] = 10-9.25

[H+] = [NH3] = x

KS = x2 /  c - x = 10-9.25
en ligning med én ubekendt. [H+] = x ≈ 7.5

pH = 0.875


Svar #2
28. september 2010 af mary94 (Slettet)

skal jeg finde koncentrationen af [OH- ]  ? .. jeg forstår ikke hvorfor du har skrevet
" [OH- ] ≈ 2 * c = 0.024 M og [Ca2+] ≈ c = 0.014 M "  ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2010 af Phienix (Slettet)

Er det ikke det du bliver bedt om i opgave 2 a)? Grunden til den bølgede lighedstegn er, at du antager stoffet opløses fuldstændigt, så den aktuelle koncentration, [X], er lig med den formelle koncentration, c.
Der er 1 Ca2+ per molekyle og 2 OH- per molekyle, altså må [OH- ] være dobbelt så stor som din formelle koncentration (c = 0.012 M ), mens [Ca2+] er lige så stor som din formelle koncentration.


Svar #4
28. september 2010 af mary94 (Slettet)

Jo, det er i opgave 2a. Men det forstår jeg godt nu : ) ..
Men jeg forstår ikke i 2b
pH = 14 - pOH = 14 + log[OH- ] =
pH = 12.38

Har vi så beregnet pH'en ved 25*C ??? og hvordan kommer man frem til de 12,38 ? ..


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2010 af Phienix (Slettet)

ved 25 grader har vi blot standard betingelse af temperaturen (stuetemperatur), så ja.

Der gælder i vandige opløsninger at pH + pOH = 14 (hvis du er mere interesseret i hvorfor dette gælder kan man let finde frem til det ved at undersøge vands ionisering, 2 H2O → H3O+ + OH-, men typisk angives H3O+ blot som H+)
hvis du omskriver den får du
pH = 14 - pOH

men pOH = -log( [OH- ] ), indsæt det i din ligning og du får

pH = 14 - (- log[OH- ] ) = 14 + log(0.024) = 12.38


Svar #6
28. september 2010 af mary94 (Slettet)

Ja, nu kan jeg se det. Nu giver det mere mening for mig :D
Men i opgave 4 ..

opgave 4:
a) Ks = 10-pKs = 10-9,25

Ks = [H+][NH3] / [NH4+] = 10-9,25        ( Hvor får vi NH3 fra ? og giver det 10

b) [H+] = [NH3] = x

Ks = x2 / c - x = 10-9,25              hvordan får vi 10-9,25 her ?  og at x=7,5 .. og at ph'en er 0,875 ? ...
en ligning med én ubekendt. [H+] = x ≈ 7.5

pH = 0.875


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2010 af Phienix (Slettet)

Okay, jeg skriver lige det hele op lidt mere overskueligt.

Du undersøger NH4+, som er en syre. Det vil sige at dens reaktion er

NH4+   < - - >   NH3  +  H+

Hvor ligevægtskonstanten for denne reaktion er K = [H+]*[NH3] / [NH4+]. Ligevægtskonstanten er den samme som syrekonstanten (i reaktionen "smider" ammonium en proton), så K = Ks.

Du kender pKs, som er 9.25. Det lille p, der står foran Ks er blot en anden måde at skrive -log til noget på. Så pKs = -log(Ks).

pKs = -log(Ks) = 9.25

For at fjerne logaritmen følger vi formen 10log(x) = x, så

log(Ks) = -9.25

10log(Ks) = 10-9.25

Ks = 10-9.25

Så har du altså en syrekonstant

Ks = [H+][NH3] / [NH4+] = 10-9.25

Med lidt god samvittighed kan du vidst godt sige til dig selv at for hver gang reaktionen forløber må 1 NH4+ omdannes til henholdsvis 1 H+ og 1 NH3. Det betyder at koncentrationen af H+, [H+], må være den samme som koncentrationen af NH3, [NH3]. Der gælder altså at

[H+] = [NH3].

Hvis vi sætter [H+] til at være lig med en tilfældig variabel, lad os bare sige x, så er [H+] = x og [NH3] = x.
Desuden kan du - med det resterende af din "gode samvittighed" - sige, at koncentrationen af [NH4+] må svare til din startkoncentration af opløsningen, c, som var lig med 0.10 M, og så må en mængde x have reageret og findes altså ikke længere som NH4+, der må altså gælde at

[NH4+] = c - x = 0.10 M - x

Hvis du sætter det ind i din syrekonstant får du

Ks = ( x * x ) / ( c - x ) = 10-9.25

eller

x2 / ( 0.10 M - x ) = 10-9.25

Her har du en ligning, hvor din eneste ubekendte er din værdi x. Hvis du ikke er glad for at isolere osv. kan du få en lommeregner eller et CAS-værktøj (advanceret computer lommeregner program) til at finde x for dig. Når du har fundet din x-værdi (som er ca. lig med 7.5), går du tilbage og ser at

[H+] ( H+ og H3O+ er i princippet to udtryk for det samme)
[H3O+] = [H+] = x = 7.5

At jeg skriver pH op var blot fordi jeg troede du skulle regne den også, men det er vidst ikke med i din opgave :)


Skriv et svar til: syre/base - haster !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.