Kemi

opløselighed

29. september 2010 af Reddie3gWorker (Slettet)

Hvis man kender et salts ΔH og ΔS og man kender ΔH og ΔS for saltets ioner opløst i vand, hvordan kan man så finde opløseligheden i vand for saltet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2010 af Phienix (Slettet)

ΔG = ΔH - TΔS

Udregn ΔG for stofferne og da det er opløseligheden for et salt angiver du ΔRG for ligevægten

Salt < - - > Salt-cation + Salt-anion

ΔRG = ΔfG(Salt-cation) + ΔfG(Salt-anion) - ΔfG(Salt)

Hvis du regner med T = 25 C = 298 K får du desuden standardtilstanden ΔRGo

Hertil gælder der at

ln(K) = - ΔRGo / ( R * T)

K = exp(- ΔRGo / ( R * T ) )

og K er ligevægtskonstanten, men da saltet er et fast stof bliver denne lig med opløselighedsproduktet for saltet


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2010 af Phienix (Slettet)

Med stykiometriske koefficienter (da du ikke har angivet saltet er det svært at vide noget om det)

a Salt (s)   < - - >   b SaltCation (aq)  +  c SaltAnion (aq)

Hvor a, b og c blot angiver hvor mange der indgår i ligevægten af cationer/anioner/salt (de stykiometriske koefficienter). Heraf bliver

ΔRG = b*ΔfG(SaltCation) + c*ΔfG(SaltAnion) - a*ΔfG(Salt)

Hvis a, b og c er 1 bliver det forkortet til det jeg viste ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2010 af vejgeh (Slettet)

Hov.. Spørgsmålet hører til i en anden tråd.


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.