Matematik

hjælp med substitution :(

03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

er der nogen som vil forklare mig grundigt hvordan substitution fungerer.. opgaven lyder: Lad F være den stamfunktion til funktionen f(x)=(x^2)/(1+x^3) som opfylder F(0)=1 bestem F(1)..


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af mathon

              F(x) = ∫ x2/(1+x3)dx = ∫ 1/(1+x3)·(x2dx)

                  sæt
                            u = 1+x3   og   dermed x2dx = (1/3)du
substitution:

         
              F(x) = ∫ 1/(1+x3)·(x2dx) = ∫ (1/u)·((1/3)du) = (1/3)· ∫ (1/u)·du =  (1/3)·ln|u| + k = (1/3)·ln|1+x3| + k

              F(0) = (1/3)·ln|1+03| + k = 1

                          (1/3)·0 + k = 1

                           k = 1

dvs
             F(x) = (1/3)·ln|1+x3| + 1
          


Svar #2
03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

hvad hvis funktionen hed 3x^2/1+x^3 vil den så hedde ∫1/(1+x^3)*3x^2 .. ska 1 altid stå øverst :S når det gælder med brøk ?


Svar #3
03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

så vil min u være 1+x^3 6g dermed 3x^2dx= 6x .. ?? jeg vil bar lige forstå princippet i det


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2010 af mathon

@ #2

              F(x) = ∫ 3x2/(1+x3)dx = ∫ 1/(1+x3)·(3x2dx)

                  sæt
                            u = 1+x3   og   dermed 3x2dx = du
substitution:

         
              F(x) = ∫ 1/(1+x3)·(3x2dx) = ∫ (1/u)·du) =  ln|u| + k = ln|1+x3| + k

              F(0) = ln|1+03| + k = 1

                          0 + k = 1

                           k = 1

dvs
             F(x) = ln|1+x3| + 1
          


Svar #5
03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

men hvorfor ganger vi ikke 3x^2 med du her .. altså her ∫ (1/u)·du).. det gjorde vi med den anden ∫ (1/u)·((1/3)du) ?? hvor bliver 3x^2 af ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2010 af mathon

       3x2dx substitueres med  du


Svar #7
03. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

nåårh jo.. men en sidste ting hvordan får du   x2dx = (1/3)du.. hvor kommer 1/3 fra ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2010 af mathon

                           u = 1+x3

                           du/dx = 3x2

                           du = 3x2dx

                           (1/3)du = x2dx


Svar #9
06. oktober 2010 af Dilan89 (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: hjælp med substitution :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.