Matematik

Differentialkvotienten - bestem f(x)

03. oktober 2010 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer.. Jeg skal have prøve i morgen i bl.a. grafiske opgaver med differentialkvotienter.. men jeg er pludselig kommet i tvivl om jeg har forstået det korrekt.. ..

-jeg ved jeg skal indtegne en tangent - Hvis der eksempelvis står bestem f '(1) , vil det så sige jeg skal finde 1 på x-aksen og bevæge mig opad til jeg rammer grafen? ..
- Jeg ved at hældningen kan være negativ, men hvordan kan man se det?
- Hvordan løser jeg f'(x)= 0 ?

Håber i kan hjælp mig!
På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

find 1 på x-aksen. gå op til grafen, så er du kommet til punktet (1,f(1)). i dette punkt tegner du en tangent (linie som kun rører grafen i et punkt), Hældningen på tangenten er lig med f '(1).

f '(x) = 0  løser du ved at finde de steder på grafen hvor tangenten er vandret.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Det, der menes med "bestem f ' (1), er, at du først skal finde differentialkvotienten / den afledede / f ' (x)

og så skal du indsætte x=1 i den.

Du løser f ' (x) = 0 simpelthen ved at sætte den lig nul og løse ligningen mht. x


Svar #3
03. oktober 2010 af studerende20 (Slettet)

mange tak :) Men kan i forklare mig, hvornår tangentens hældning er negativ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Når diff.kvot. i punktet er negativ


Svar #5
03. oktober 2010 af studerende20 (Slettet)

det forstår jeg ikke ? kan du uddybe det


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#3

mange tak :) Men kan i forklare mig, hvornår tangentens hældning er negativ?

Når f(x) er aftagende, altså når grafen går nedad


Svar #7
03. oktober 2010 af studerende20 (Slettet)

I er simpelthen så søde her på portalen!:)
.. altså når det går fra en positiv værdi mod en negativ  :)
Men når jeg får opgaven stillet eks.. Bestem f '(2) og hældningen er -2 eksmepelvis..skal jeg så skrive x = 2 .. den indtegnede tangent har hældning -2 dvs.. f '(2)= -2 ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Du har differentialkvotienten f ' (x)

Du har et punkt (a,b)

Hvis du indsætter a i stedet for x i diffetrantialkvotienten og den derved bliver negativ (prøv), så hartangenten i (a,b)

negativ hældning. ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Nu ta'r vi den altså fra toppen:

Du har en funktion f(x)

Du differentierer den , hvorved du får f ' (x)

Du har forhåbentlig osse et punkt (a,b), hvor tangenten skal ramme f(x)

Indsæt nu x-koordinaten (altså a) i f ' (x) og regn resultatet ud

Det kan blive et negativt eller positivt tal, men det er tangentens hældning

i punktet (a,b)

Læs en linie ad gangen og tænk over den, til du forstår den inden du læser

videre.

Hjalp det - ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#7

I er simpelthen så søde her på portalen!:)
.. altså når det går fra en positiv værdi mod en negativ  :)
Men når jeg får opgaven stillet eks.. Bestem f '(2) og hældningen er -2 eksmepelvis..skal jeg så skrive x = 2 .. den indtegnede tangent har hældning -2 dvs.. f '(2)= -2 ?
 

Fuldstændigt rigtigt.  Eller bare: "Af grafen aflæses at f '(2) = -2"

Det som de andre skriver om at differentiere kommer du først til i næste uge.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 7

"Men når jeg får opgaven stillet eks.. Bestem f '(2)"

"Det som de andre skriver om at differentiere kommer du først til i næste uge."

kieslich - vil du forklare "de andre", hvordan man kan få en opgave med "bestem f ' (2)", når man først lærer at

differentiere "i næste uge" - ? ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Noter i #0 at det er grafiske opgaver om differentialkvotient. I flere lærebøger gøres der meget ud af at lære eleverne hvad det er der foregår, ved hjælp af grafer og eksempler, før de lærer det tekniske redskab.  Og i #7 ses det også at det er den grafiske metode, og ikke den tekniske metode, som hun har anvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

OK - så tidligere tiders mat.-bog er blevet til en "tegnebog".

Det vil jeg skrive mig bag øret . . .

Tak ;-)
 


Svar #14
03. oktober 2010 af studerende20 (Slettet)

åhh det eneste jeg spørger om er hvordan man kan se på tangenten om hældningen er negativ eller positiv :b


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

Kør fra venstre til højre på tangenten.

Hvis det går nedad, er hældningen negativ - hvis det går opad er hældningen positiv - lige ud, så er hældningen 0


Skriv et svar til: Differentialkvotienten - bestem f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.