Matematik

Parameterfremstilling

03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linje l er givet ved ligningen :

6x - 2y + 3 = 0

- Bestem en parameterfremstilling for l.

Jeg skal starte med at finde en retningsvektor .. Så meget ved jeg, og det ved jeg ikke engang hvordan man gør, en der vil hjælpe mig igang?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

En normalvektor aflæses af ligningen, nemlig (6; -2) . En retningsvektor vil så være tværvektoren til normalvektoren.


Svar #2
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Hvad skal jeg gøre for at finde tværvektoren?


Svar #3
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Er normalvektoren ikke, = Retningsvektoren, da Vektor P0P = vektor t*r


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Normalvektoren står vinkelret på linien, retningsvektoren er parallel med linien. Du kender normalvektoren, find så tværvektoren ("hat"-vektoren) til normalvektoren.


Svar #5
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Dvs. at hvis normalvektoren er = (6; (-2)), så er retningsvektoren = (2; 6) eller?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er korrekt.


Svar #7
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Hvad gør jeg så efterfølgende?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du skal også have et punkt på linien.


Svar #9
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Er det så et vilkåreligt punkt, jeg selv bestemmer?


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, du kan vælge frit fra linien. Som regel vælger man et punkt med simple koordinater.


Svar #11
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Okay, kunne det så være et punkt der hed, (4; 3)? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det skal jo ikke være et vilkårligt punkt. Det skal være et punkt på linien l, hvis ligning du har givet under #0. Ligger (4; 3) på linien l? Et punkt (x;y) ligger på linien, hvis dets koordinater tilfredsstiller liniens ligning.


Svar #13
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nårh, hvad med (4; 2), så?


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Prøv dog efter, om punktet ligger på linien istedet for at gætte. Eller vælg et x (simpelt x) og bestem så det tilhørende y for punktet på linien med den x-koordinat.


Svar #15
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Jeg har tegnet det op - Et punkt med koordinaten (5; -1) ville jeg benytte ..


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Indsæt (5; -1) i liniens ligning og tjek, om punktet ligger på linien. Men hvis du nu har tegnet liniens graf, må du have en masse punkter, der kan bruges.


Svar #17
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Hmm. Det gør den ikke åbenbart, men det gør (5; 0) tilgengæld ..


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ser vi stadig på den samme linie : 6x -2y +3 = 0  ?

Indsæt x = 5 og beregn det tilhørende y.


Svar #19
03. oktober 2010 af Karldenstore (Slettet)

Hvad mener du med at vi stadig ser det på samme linie?

6*5 - 2y + 3 = 0

y = 16,5


Brugbart svar (1)

Svar #20
03. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#19

Fordi du var kommet op med forslag til en hel masse punkter, der ikke lå på linien. Ja, nu lykkedes det at beregne y-koordinaten for det punkt på linien, hvor x-koordinaten er 5.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.