Kemi

Ligevægt.

04. oktober 2010 af mary94 (Slettet)


Hej nogle der vil hjælpe med denne opgave:


Nogle steder tilsætter myndighederne fluorid, F–, i drikkevandet for at
mindske angreb af karies i tænder. Styrkekonstanten for flussyre, HF,
Ks = 6,8 · 10–4 m. Beregn [H3O+] og pH i en 0,0034 m NaF-opløsning.


Jeg vil lige vide hurtig, hvad NaF er ..

på forhånd tak :  )


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

NaF er blot et "salt", bestående af Na+ og F-. Har godt nok aldrig hørt om det før, men da en opløsning skal være neutral må F- kræve en cation, her natrium.

Du skulle gerne få

[H+] = 12.18 * 10-4 M

pH ≈ 2.91


Svar #2
04. oktober 2010 af mary94 (Slettet)

Hvordan kommer du frem til det  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

HF    < - - - >   H+   +   F-

K = Ks = [H+][F-] / [HF] = 6.8 * 10-4

Hver gang HF dissacioatierer dannes 1 H+ og 1 F-, altså er [H+] = [F-] = x. Din aktuelle koncentration af [HF] må da være lig med din formelle koncentration og trukket den mængde fra, der er omdannet, altså er [HF] = c - x. c er opgivet til 0.0034 M i din opgave. Du har nu en ligning med 1 ubekendt:

x2 / (0.0034 - x) = 6.8 * 10-4

Isolerer du for x får du x = 12.18 * 10-4 M. Dette er også din værdi for H3O+ da x = [H+]. Herfra burde du være i stand til at regne pH selv. :)


Svar #4
05. oktober 2010 af mary94 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, og jo derfra kan jeg godt regne pH selv .. Men ville lige vide hvad begrebet " dissacioatierer " betyder ? : p

Mange tak igen :D


Svar #5
05. oktober 2010 af mary94 (Slettet)

men når jeg taster: 12,18 * 10-4 M  på min lommeregner får jeg dette resultat: 0,001218 .. Kan det passe ? .


Svar #6
05. oktober 2010 af mary94 (Slettet)

jeg får den til - 2,91 .  ?


Svar #7
05. oktober 2010 af mary94 (Slettet)

Nej, nu har jeg fundet ud af det :D hehe mange tak for hjælpen ! :D :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

12.18 * 10-4 M = 12.18 M / 104 = 12.18 M / 10000 = 0.001218 :)

Dissaciotierer (eller hvordan det nu staves) er i kemi a la "opløses" eller, mere korrekt betyder ordet "ting separeres og er ikke forbundet hinanden". Antager man komplet dissociation af et stof i en opløsning består stoffet altså alene af ioner :)


Skriv et svar til: Ligevægt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.