Matematik

monotoniforhold

07. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 En funktion f er bestemt ved

f(x)=x+1/x

Jeg bliver bedt om at bestemme monotoniforholdene for f

Håber på jeres hjælp. tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2010 af mathon

ekstrema
   kræver
                                f '(x) = 0


Svar #2
07. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 jeg får dette svar : 1-1/x2


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2010 af mathon

dvs
                 1 -1/x2 = 0               x≠0

                 x2 - 1 = (x+1)(x-1) = 0

                 x = ±1


Svar #4
07. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 Hvad skulle -1, 1 betyde her i denne sammenhæng?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2010 af mathon


dvs
              f '(x) = 1 -1/x2 = 0               x≠0

                 x2 - 1 = (x+1)(x-1) = 0

                 x = ±1

monotoniintervallerne
er således

                          ]-∝;-1[               ]-1;1[           ]1;∝[


Svar #6
07. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

altså kan du ikke forklar mig hvor f er aftagende eller voksende i de der interval.

jeg ved at f har lokalt minimum i 1,-1 og  værdien er: 2,-2

Er det rigtigt?


Svar #7
07. oktober 2010 af annahansen2 (Slettet)

 betyder det så at f'(x) er negativ i  ]-∝;-1[   ]-1;1[

og positiv i  ]1;∝[

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2010 af mathon

  efter henvendelse:        

          f '(x) = 1 - (1/x)2 = ((x+1)(x-1))/x2  x≠0          nævneren er altid positiv, hvorfor fortegnet afgøres af tælleren

monotoniforhold:
for 
            x<-1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
            -1<x<0 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
            0<x<1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
            x>1 f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende


Skriv et svar til: monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.