Matematik

Tredjegradspolynomium

09. oktober 2010 af sp3ci41 (Slettet)

 Hej alle,

jeg har en opgave som jeg simpelthen ikke kan løse. Den lyder sådan her:

Bestem en forskrift for et tredjegradspolynomium der er aftagende i intervallet ]-∝;2], voksende i intervallet [2;4] og aftagende i intervallet [4;∝[

Nogle ideer?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. oktober 2010 af mathon

et tredjegradspolynomium
med rødderne
                              2 og 4
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Hvis f(x) er et trediegradspolynomium så er f '(x) et andengradspolynomium .  ud fra oplysningerne er f '(2) = 0  og f '(4) = 0  så f '(x) = a*(x-2)*(x-4)  hvor a <0  (forklar)  . Udregn og integrer. du får et trediegradspolynomium med to ukendte a og k, men det er det bedste du kan få.


Svar #3
10. oktober 2010 af sp3ci41 (Slettet)

 Når man differentierer får man

f'(x) = 3ax2+2bx+c

er det så ikke

f'(x) = 3a(x-2)(x-4) = 3ax2-18ax+24a

f(x) = ax3- 9ax2+ 24ax+d

Er dette svar rigtigt?

Men hvordan ved jeg at forskriften opfylder monotoniforholdene? Og kan jeg slet ikke tilnærme mig en forskrift uden to ukendte?


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

svaret er rigtigt, men det skal forklares lidt bedre. den opfylder monotonien da vi har valgt f '(x) som vi har, men specielt den forklaring skal uddybes. du skal bare bestemme en funktion så du kan vælge a = 1 d = 0  så f(x) = x3 -9x2 +24x.


Svar #5
10. oktober 2010 af sp3ci41 (Slettet)

 Den er altså helt gal, for når jeg tegner funktionen f(x) = x3 -9x2 +24x ind i geogebra, er den voksende i intervallet  ]-∝;2], aftagende i intervallet [2;4] og voksende i intervallet [4;∝[

Og opgaven lød på: 

aftagende i intervallet ]-∝;2], voksende i intervallet [2;4] og aftagende i intervallet [4;∝[


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

havde lige glemt den oplysning jeg skrev i #2   a < 0    så vælg a = -1


Svar #7
10. oktober 2010 af sp3ci41 (Slettet)

Så funktionen kommer til at hedde: 

f(x) = -x³ + 9 x² - 24 x - 1

aah på den måde.! Tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.