Matematik

Differentialligningsmodeller

09. oktober 2010 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej - har problemmer med denne opgave:

I en model for en sø med konstant tilførsel af phosphor antages det, at koncentrationen y (målt i mg/m^3) af phosphor i søen som funktion af tiden t (målt i år) tilfredsstiller en differentialligning af formen: dy/dt = b - ky

Konstanten b er den årligt tilførte mængde phosphor (målt i mg. pr. m^3 søvand), og k er en konstant, der blandt andet afhænger af vandfornyelseshastigheden i søen. For en bestemt sø er der sket en nedsættelse af phosphortilførslen, således at den årligt tilførte mængde af phosphor er 54 mg/m^3. Konstanten k er 0,45 og til tidspunktet t = 0 er koncentrationen af phosphor 200 mg/m^3

A. Bestem y som funktionen af t, når t ≥ 0

Dette har jeg fået til: y(t)=120+80e^(-0,45t)

B. Find grænseværdien y∞ for y(t), når t går mod ∞

Tænker dette, men hvorfor: y∞ → 120 når t →∞

C. Hvilken oplysning giver y∞ om phosphorkoncentrationen i søen?

D. Fra hvilket tidspunkt er forskellen mellem y og y∞ mindre end 2 mg/m^3 ?

Bare lidt starthjælp til de sidste opgaver - på forhånd tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2010 af peter lind

C: Efter et langt tidsrum vil phosporkoncentrationen være meget nær y∞

D) Løs ligningen y-y∞ = 2mg/cm3


Svar #2
09. oktober 2010 af sasc (Slettet)

Så du er enig i mine to første opgaver?

Hvordan ville du forklare opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2010 af peter lind

e-0,45t -> 0 for t -> ∞


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

B)  e-0.45*t   = (e-0.45)t      e-0.45 = 0.64 < 1  så når t -> ∞     vil   ( e-0.45)t  -> 0    så 80*e-0.45t  -> 0    og der vil kun være 120 tilbage + et uendeligt lille tal når t -> 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2011 af guzbak

Hvordan løses opgave d ?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2011 af peter lind

løs ligningen y(t)-y = 2mg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2011 af guzbak

Jeg får det til t=8.19751 , men det skal give 8 år og 72 dage ?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2011 af peter lind

Prøv at beregn hvor mange dage der svarer til  0,19751 år


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2011 af guzbak

Har løst problemet, tak :-)

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: Differentialligningsmodeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.