Kemi

li

10. oktober 2010 af elissa92

opgave nr. 6,9
I en beholder på 10 liter indføres 0,50 mol hydrogen og 0,50 mol carbondioxid.
a) opstil udtrykket til beregning af hvor mange mol vanddamp og carbonmonooxid, der findes i beholderen efter at
følgende ligevægt er indtrådt:
H2 (g) + CO2(g) H2O (g) + CO (g)
ligevægtskonstanten (Kc) er 1,60. Hvorledes vil ligevægten forskydes når:
b) trykket forøges i beholderen?
c) der tilledes carbondioxid til beholderen?
begrund svarene.

Hvordan løser jeg b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

b) Le Châteliers princip: Et ydre indgreb i et system i ligevægt fremkalder en forskydning, der formindsker virkningen af indgrebet.

der vil ikke ske noget, da vi ikke kan mindske trykket ved en forskydning (der er lige mange molekyler på begge sider af pilen)

c) brøken ([H2O][CO]) / ([H2][CO2]) skal være konstant.   så når nævneren stiger (tilførelse af CO2)  vil ligevægten forskydes så tælleren stiger, altså mod højre.
 


Svar #2
10. oktober 2010 af elissa92

Tak for det :D

Hvordan laver man så a'eren her?

For processen 2 NO2(g) N2O4(g) gælder ved t = 100oC, at ligevægtskonstanten Kc = 5,0 M-1
a) Opskriv reaktionsbrøken for ligevægten.
Givet en reaktionsbeholder på 0,50 L.
b) Beregn den totale stofmængde i ligevægtstilstanden, når ligevægtstrykket er 1,6 bar.
c) Beregn [NO2] og [N2O4] i ligevægtstilstande.
d) Beregn partialtrykket for NO2 i ligevægtstilstanden.
e) Hvad sker der med ligevægten, hvis trykket stiger? (begrund svaret)
Kc = 312,5 M-1 ved 293 K.
f) Er processen fra venstre mod højre endoterm eller exoterm? (begrund kort svaret).


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

a) [N2O4]/[NO2]2


Svar #4
10. oktober 2010 af elissa92

Hvad med resten? Har ikke helt styr på det


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

b) P*V = n*R*T

c) n = [NO2]*V + [N2O4]*V       og  Kc =  [N2O4]/[NO2]2    giver en andengradsligning.

de sidste tre burde du kunne nu. eller skriv dine udregninger.


Svar #6
10. oktober 2010 af elissa92

Okay så prøver jeg :)


Svar #7
10. oktober 2010 af elissa92

Er det så rigtigt:

0,0258 = [NO2] * 0,5L + [N2O4] * 0,5L

5,0M-1 = [N2O4] / [NO2]2

?? :)


Svar #8
10. oktober 2010 af elissa92

Hvordan regner jeg så d ud? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

#7

Er det så rigtigt:

0,0258 = [NO2] * 0,5L + [N2O4] * 0,5L

5,0M-1 = [N2O4] / [NO2]2

ja, men skal lige regnes færdig. Brug CAS    kald  x =[NO2]  og  y = [N2O4]  og

solve( 0.0258 = x*0.5 + y*0.5 and  5 = y/x2 and x >0, x)

d) PNO2 = nNO2*R*T/V  = (nNO2/V)*R*T   =  [NO2]*R*T

e)  Le Châteliers princip: Når trykket stiger vil reaktionen forløbe så antallet af molekyler formindskes.   hvilken vej er det??

f) lav altid et skema når du får oplysninger på den måde:

Temp.            293                               373

     [N2O4] = 312,5*[NO2]2       [N2O4] = 5*[NO2]2

Når vi tilfører energi (temperaturen stiger) vil processen gå fra højre til venstre (der bliver mindre af [N2O4]) . Processen fra højre til venstre er altså endoterm (suger energi). Processen fra venstre til højre bliver derfor en exoterm proces.

Du bør lave mere af det selv ellers lærer du ikke noget.


Skriv et svar til: li

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.