Matematik

Kugle og radius

10. oktober 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder fast i følgende opgave:

Forestil dig en kugle med radius 5 cm. Du borer et hul med radius 1 cm i kuglen.

a) Hvad er volumenet af kuglen før boring ?

b) Hvad er volumenet af hullet i kuglen efter boring?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Brug formlen for rumfang V af en kugle med radius r

V = (4π/3)·r3

b) kan kun besvares, hvis det vides, hvor i kuglen hullet bores. Måske er det underforstået, at hullet er cylindrisk med cylinderaksen gående gennem kuglens centrum?


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2010 af mathon

        Vkugleuden = (4π/3)·53

        Vkuglemed = (4π/3)·5- 2π·13 = 2π·((2/3)·53 - 1                 når det antages, at hullet er cylindrisk
                                                                                                     med cylinderaksen gående gennem
                                                                                                     kuglens centrum


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad os kalde kuglens radius R og radius i det udborede hul for r. Hvis hullet, der udbores af kuglen går gennem kuglens centrum, fjernes der to kuglekalotter hver med kalothøjde h, og en cylinder med radius r og længde (højde) 2(R-h) .

Rumfanget af det udborede hul er

Vhul = 2·(π/3)·h2·(3R-h) + 2·π·r2·(R-h)

Højden i kuglekalotten h findes af Pythagoras: (R-h)2 + r2 = R2 , hvoraf h2 -2Rh + r2 = 0 .

Med R=5 og r=1, findes h = 5 - 2√6 .

Vi finder da

Vkugle - Vhul = (4π/3)·R3 - 2·(π/3)·h2·(3R-h) - 2·π·r2·(R-h)

       = 2π·((2/3)R3 - h2R +h3/3 -r2R + r2h) = 2π·((2/3)·53 - 4,94966156) = 492,4991 cm3


Svar #4
10. oktober 2010 af came (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Svar #5
13. oktober 2010 af came (Slettet)

Hvad er opgave a)= ???

Opgave b)= 492,4991 cm3  


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

a) Vkugle = (4π/3)·53 = 523,5988


Svar #7
13. oktober 2010 af came (Slettet)

Tak :)

a)= 523,5988 cm3

b)= 492,4991 cm3

Er dette rigitgt forstået?


Svar #8
13. oktober 2010 af came (Slettet)

Hvorfor siger du - 4,94966156 (Hvor har du det tal fra?)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo "resten" inde i parentesen i #3 : - h2R +h3/3 -r2R + r2h , regnet ud med de relevante talstørrelser.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er i overensstemmelse med resultaterne givet i #3 og #6 .


Skriv et svar til: Kugle og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.