Matematik

En ligesidet trekant

10. oktober 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp.

En æske hvis form kan beskrives som en ligesidet trekant med lodrette sider, ønskes fremstillet af mindst mulig materiale. Volumen af æsken skal være 30 cm3

a) Hvad bliver højden af denne æske, og hvad bliver sidelængderne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af peter lind

Kald sidelængden af trekanten x. Find arealet A(x) af trekanten udtrykt ved x. Rumfanget bliver A(x)*h, hvor h er højden.Brug dette til at finde højden udtrykt ved x. Mindst  mulig materiale betyder mindst mulig overflade, så find overfladen som funktion af x og minimer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2010 af mathon

                

                 30 = h·(√(3)/4)·s2  ⇔  3hs = 360·√(3) / s

                 Ovf = 2·(√(3)/4)·s2 + 3·h·s

                Ovf(s) = (√(3)/2)·s2 + 360√(3) / s              s er trekantssiden      

ekstremum kræver

                 Ovf '(s) = √(3)·s - 360√(3) / s2  =  0


Svar #3
10. oktober 2010 af came (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-)

Jeg kan godt, se du har regnet det ud, men er det højden du har regnet ud? Sidelængden? Eller begge dele?

Det er lidt forvirrende.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2010 af mathon

         der er ikke regnet noget ud i #2 men opstillet en optimeringsbetingelse,
         som du skulle regne videre "på":                         

                              √(3)·s - 360√(3) / s2 = 0    s>0                  divider med √(3)

                              s - 360 / s2 = 0                                             multiplicer med s2

                              s3 - 360 = 0

                              s = 3601/3 ≈ 7,11

                              3·h·s = 360·√(3) / s

                               h = 120·√(3) / s2 = 120·√(3) / 3602/3  ≈  4,11


Svar #5
11. oktober 2010 af came (Slettet)

Tak, mathon. Har jeg forstået det ret, 7,11 er resultatet af højden i æsken? Og sidelængderne bliver 4,11 i æsken?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2010 af mathon

nej det har du ikke:
                                          s = 7,11
                                          h = 4,11


Svar #7
11. oktober 2010 af came (Slettet)

Tak, for opklaringen :-)


Skriv et svar til: En ligesidet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.