Matematik

forkortning algebra brøker

14. oktober 2010 af clutt (Slettet) - Niveau: B-niveau

hey,

nogen der kan hjælpe mig med at forstå hvordan man forkorter algebra brøker

fx.

(x^2-4)/(x^2-4x+4)  = (x+2)/(x-2)

ved ikke hvordan jeg regner det, men er hvad lommeregneren siger nogen det kan forklarer det for mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Lær kvadratsætningerne: slå dem op i din formelsamling, så kan du bedre se hvad der foregår.

x2 - 4 = x2 - 22 = (x+2)(x-2)  

x2 - 4x + 4  =  x2 - 2*2*x +22 = (x -2)2 

brøk = (x+2)(x-2)/(x-2)2  =                                       forkort med x-2


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

(x^2-4)/(x^2-4x+4) = (x+2)/(x-2)

omskriv de 2 første parenteser ved at bruge

(a2-b2) = (a+b)(a-b)

(a2-2ab+b2) = (a-b)2

gang derefter alle led med fællesnævneren, som er (x-2)2

vent med at gange ud og forkort i stedet brøkerne


Svar #3
14. oktober 2010 af clutt (Slettet)

i skal have tak for hjælpen tro jeg har forstået det nu


Skriv et svar til: forkortning algebra brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.