Matematik

Regneregler (hyperbolske funktioner)

14. oktober 2010 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Er der nogle, der kan fortælle mig, hvordan disse man kommer frem til følgende udtryk:

1)

1/(2a) * integralet af (2*cosh^2(teta)) * d(teta) = 1/(2a) * integralet af (1 + cosh(2*teta)) * d(teta)

2)

Hvordan kommer man fra: ax = sinh(teta) til dx = 1/a cosh(teta) * d(teta)

Tak på forhånd!


Svar #1
14. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

Beklager skrivefejl. Der skulle have stået:

**Er der nogle, der kan fortælle mig, hvordan man kommer frem til følgende udtryk:


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

1)

Benyt formlen for det dobbelte argument:

cosh(2x) = 2cosh2(x) - 1

2) Hvis ax = sinh(θ) gælder

x = (1/a)·sinh(θ) og dermed

dx = (1/a)·d(sinh(θ)) = (1/a)·cosh(θ) dθ


Svar #3
14. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

2#

1)

Jeg har godt nok aldrig hørt om det dobbelte argument før. Er det noget man tager forgivet? Eller kan man hurtig lave et bevis for det?

2)

Jeg forstår ikke den sidste linie. Du flytter a over på den anden side, og hvad så? Differentierer du på begge sider så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

2)

Ja, det svarer til at beregne dx/dθ .

1)

Man kan jo vise den ud fra definitionen af cosh(x) = (ex+e-x)/2

2cosh2(x) -1 = 2((ex+e-x)/2)2 -1 = 2·(e2x + e-2x +2)/4 -1 = cosh(2x)


Svar #5
14. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

#4

Super.

Sidste spørgsmål til 1)

Når man skal til at differentiere:

x = (1/a)·sinh(θ) altså (dx/dθ); hvordan skal jeg betragte 1/a? Skal jeg se a som en konstant eller?

.. og et generelt spørgsmål:

Hvis jeg skal integrere xy med hensyn til x, hvad bliver det så? 1/2*x^2*y+k?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, man må formode, at a er en konstant, hvis ikke andet foreligger.

I det sidste betragtes y som en konstant, så det bliver som du har skrevet.


Svar #7
14. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

#6

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Regneregler (hyperbolske funktioner)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.