Kemi

Redox

10. april 2005 af Norn (Slettet)
Uhmm... sidder lige og lusker med en mystisk redox :S

Au + NO3(-) + Cl(-) --> AuCl4(-) + NO2

Min lærer har endnu ikke lært mig at tildele OT til noget i retning af AuCl4(-)... Hvordan skal man gribe sådan en an?

Tak på forhånd

Svar #1
10. april 2005 af Norn (Slettet)

Orv forresten... Det er i en sur opløsning reaktionen foregår!

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

tja, OT for Cl er -1 (metaller vil have positiv OT og -1 er det laveste OT for Cl) og så bliver OT for Au +3 og så kører det vel?
I øvrigt en interessant reaktion der forløber når guld opløses i kongevand :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2005 af Kbka (Slettet)

Nu er jeg ikke den store kemiker... men jeg har fået det til:

Au + NO3(-) + Cl(-) --> AuCl4(-) + NO2

Au + NO3(-) + 4Cl(-) --> AuCl4(-) + NO2

2H(+) + Au + NO3(-) + 4Cl(-) --> AuCl4(-) + NO2 + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2005 af Kbka (Slettet)

hmmmm.... tror bare vi glemmer #3 nu ik?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

hov hov :)

Au går fra 0 til +3 og N fra +5 til +4. Dvs:

Au + 3 NO3(-) + 4 Cl(-) --> AuCl4(-) + 3 NO2

Ladningen afstemmes idet ladningen på venstre side er -7 og på højre -1. Desuden skal der på venstre side være 4 Cl(-)-ioner for at kompensere for komplekset på højre side. Dvs.:

Au + 3 NO3(-) + 4 Cl(-) + 6H(+) --> AuCl4(-) + 3 NO2


På venstre side er der 9 O'er mens der på højre kun er 6. Den endelige afstemning med vand bliver derfor:

Au + 3 NO3(-) + 4 Cl(-) + 6H(+) --> AuCl4(-) + 3 NO2 + 3H2O

Det burde passe :)

Svar #6
10. april 2005 af Norn (Slettet)

hehe... tak tak! Lurede det efter #2 :)

Hvis i stadig orker det vil jeg også godt ha lidt hjælp til:

PbS + NO3(-) --> Pb(2+) + S + NO

I surt miljø...

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

ok. Se igen på hvilke atomer der ændrer OT. Her er det S der går fra -2 til 0 og N der går fra +5 til +2. Dvs.:

3 PbS + 2 NO3(-) --> 3 Pb(2+) + 3 S + 2 NO

Afstemmes ladningen fås at der på venstre side er -2 og på højre +6, dvs.:

3 PbS + 2 NO3(-) + 8 H(+) --> 3 Pb(2+) + 3 S + 2 NO

Afstemmes endelig med vand fås:

3 PbS + 2 NO3(-) + 8 H(+) --> 3 Pb(2+) + 3 S + 2 NO + 4 H2O



Svar #8
10. april 2005 af Norn (Slettet)

hmm... hvordan kan du vide at S har OT -2 på venstre side? og hvorfor behandler du ikke Pb?

Tak igen

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

Pb ændrer ikke oxidationstal og det er bare noget man ved (...) at OT for S er -2 i metalforbindelser. Et godt gæt på oxidationstallet er altid at kigge på hvilken hovedgruppe atomet står i. Fx har halogener normalt -1 fordi det kan forstås som at de får en elektron ekstra så de opfylder oktetreglen (= 8. elektroner i yderste skal). Tilsvarende står S i 6. hovedgruppe og har 6 elektroner i yderste skal. Hvis vi forestiller os at den får to elektroner af Pb opfylder den oktetreglen og får oxidationstallet -2.

Svar #10
10. april 2005 af Norn (Slettet)

hehe... okay!
Mange tak skal du ha :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2005 af KemiKasper (Slettet)

Okay det var måske lidt dårligt forklaret :)

Princippet bag oxidationstal er at forenkle ladningsfordelingerne i kemiske forbindelser så vi kan forstå en række elektronoverførelses-reaktioner som redox-reaktioner jo er.
I et simpelt molekyle som HCl tænker vi os at elektronen fra H er forskudt helt over til Cl, nærmest som om at det var en ion-forbindelse. H har da en elektron for lidt og har derfor OT = +1. Cl har nu en elektron for meget og har derfor OT = -1.
Elektronegative atomer som halogener (7. hovedgruppe) vil trække så kraftigt i elektronerne at de normalt for OT = -1. Men hvis de udsættes for et andet kraftigt elektronegativt atom som fx O kan de godt få positive oxidationstal. Sådan er tilfældet fx i hypochlorit-ionen ClO(-) hvor Cl har OT = +1.

Skriv et svar til: Redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.