Matematik

Differentialligninger

20. oktober 2010 af anja00 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har fået en opgave der lyder på:

Bestem et andengradspolynomium, som er løsning til differentialligningen y' = y + x2

Jeg integrerer y' og får 1/3x3+xy

Hvordan kan det blive til et andengradspolynomium?

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2010 af mathon

                               y = C·ex - (x2 + 2x + 2)
som for C = 0

giver
                               y =  -x2 - 2x - 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Indsæt et 2.-gradspolynomium

y = ax2 + bx + c

i differentialligningen, og bestem coefficienterne, således at ligningen er opfyldt. Du kan ikke integrere ligningen, som du har gjort.


Svar #3
23. oktober 2010 af anja00 (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt?

Altså hvis jeg sætter 2.-gradspolynomium ind ser det således ud:

y' = ax2 + bx + c + x2

og hvad skal man så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2010 af mathon

                      y = ax2 + bx + c

                      0·x2 + 2ax + b = y ' = ax2 + bx + c + x2  = (a+1)x2 + bx + c

hvoraf
                      a + 1 = 0
                      a = -1
og
                      b = 2a = 2·(-1) = -2
samt
                      c = b = -2

konklusion:

                      y = -x2 - 2x - 2


Svar #5
23. oktober 2010 af anja00 (Slettet)

men hvor får du det her fra?

0·x2 + 2ax + b


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det kommer af, at venstre side og højre side af ligningen  y' = y + x2 skal stemme overens som polynomier, når man indsætter 2.-gradspolynomiet.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.