Matematik
Cirklens skæring med x-aksen
11. april 2005 af
Aalborg (Slettet)
I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved ligningen:
x^2 -10x +y^2 -24y = 0
-Bestem cirklens radius og koordinatsættet til cirklens centrum C
BUD: (x-5)^2 + (y-12)^2 = 169
radius = 13
C (5,12)
-Cirklen skærer koordinatsystemets førsteakse i to punkter A og B. Tangenten til cirklen i punktet A og tangenten til cirklen i punktet B skærer hinanden i et punkt D
Bestem
BUD: For at finde cirklens skæringspunkter med x-aksen skal man vel indsætte y=0 i cirklens ligning. Men hvis jeg gør det, får jeg underlige tal... (håber I lige vil regne den igennem, og sige hvilke koordinater I får)
Hvordan skal jeg desunden bestemme
Håber I kan hjælpe!
x^2 -10x +y^2 -24y = 0
-Bestem cirklens radius og koordinatsættet til cirklens centrum C
BUD: (x-5)^2 + (y-12)^2 = 169
radius = 13
C (5,12)
-Cirklen skærer koordinatsystemets førsteakse i to punkter A og B. Tangenten til cirklen i punktet A og tangenten til cirklen i punktet B skærer hinanden i et punkt D
Bestem
BUD: For at finde cirklens skæringspunkter med x-aksen skal man vel indsætte y=0 i cirklens ligning. Men hvis jeg gør det, får jeg underlige tal... (håber I lige vil regne den igennem, og sige hvilke koordinater I får)
Hvordan skal jeg desunden bestemme
Håber I kan hjælpe!
Svar #1
11. april 2005 af Matrix (Slettet)
Cirklens ligning du er kommet frem til ser umiddelbart rigtig nok ud.
De to punkter A og B bestemmes ved:
x^2 -10x +y^2 -24y = 0
y = 0 =>
x^2 -10x = 0 <=>
x(x -10) = 0 <=>
x=0 v x=10
Du skal vel finde punktet D.
De to tangenters hældning findes, idet at det vides at de begge står vinkelret på radius.
Radius' hældning fra centrum til (0,0):
a = y0/xo =>
a = 12/5
Tangengtens hældning igennem (0,0):
a = -1/(12/5) <=> a=-5/12
Tangengentens ligning igennem (0,0):
y = -5/12 x
Radius' hældning fra centrum til (10,0):
a = y0/xo =>
a = -12/5
Tangengtens hældning igennem (10,0):
a = -1/(-12/5) <=> a=5/12
Tangentens ligning igennem (10,0):
y=5/12 x + k
x=10 => y=0
0=5/12 *10 + k <=>
k= -25/6
y=5/12 x - 25/6
De to linjers skæringspunkt, D:
-5/12 x = 5/12 x - 25/6 <=>
10/12 x = 25/6 <=>
x = 12*25/(6*10) <=>
x = 5
Dette indsættes i y = -5/12 x:
y = -5/12 *5 <=>
y = -25/12
D(5;-25/12)
Der opstilles vektorer mellem punkterne:
AD:(5;-25/12)
|AD|= sqr(4225/144)
DB:(-5;-25/12)
|BD|= sqr(4225/144)
Prikprodukt:
AD*BD = -25 + 625/144 = -2975/144
Deres længder ganget:
|AD|*|BD| = 4225/144
Vinklen mellem vektorerne beregnes:
cos (v) = (-2975/144)/(4225/144) <=>
cos (v) = (-119/169) <=>
v = 134,761 grader
Jeg er dog på dette tidspunkt overbevist om at der må være en nemmere måde at lave denne udregning på.. Men dette skulle være en metode at beregne vinklen på.
-Matrix!
De to punkter A og B bestemmes ved:
x^2 -10x +y^2 -24y = 0
y = 0 =>
x^2 -10x = 0 <=>
x(x -10) = 0 <=>
x=0 v x=10
Du skal vel finde punktet D.
De to tangenters hældning findes, idet at det vides at de begge står vinkelret på radius.
Radius' hældning fra centrum til (0,0):
a = y0/xo =>
a = 12/5
Tangengtens hældning igennem (0,0):
a = -1/(12/5) <=> a=-5/12
Tangengentens ligning igennem (0,0):
y = -5/12 x
Radius' hældning fra centrum til (10,0):
a = y0/xo =>
a = -12/5
Tangengtens hældning igennem (10,0):
a = -1/(-12/5) <=> a=5/12
Tangentens ligning igennem (10,0):
y=5/12 x + k
x=10 => y=0
0=5/12 *10 + k <=>
k= -25/6
y=5/12 x - 25/6
De to linjers skæringspunkt, D:
-5/12 x = 5/12 x - 25/6 <=>
10/12 x = 25/6 <=>
x = 12*25/(6*10) <=>
x = 5
Dette indsættes i y = -5/12 x:
y = -5/12 *5 <=>
y = -25/12
D(5;-25/12)
Der opstilles vektorer mellem punkterne:
AD:(5;-25/12)
|AD|= sqr(4225/144)
DB:(-5;-25/12)
|BD|= sqr(4225/144)
Prikprodukt:
AD*BD = -25 + 625/144 = -2975/144
Deres længder ganget:
|AD|*|BD| = 4225/144
Vinklen mellem vektorerne beregnes:
cos (v) = (-2975/144)/(4225/144) <=>
cos (v) = (-119/169) <=>
v = 134,761 grader
Jeg er dog på dette tidspunkt overbevist om at der må være en nemmere måde at lave denne udregning på.. Men dette skulle være en metode at beregne vinklen på.
-Matrix!
Svar #2
11. april 2005 af allan_sim
#0. Hvis du ikke har haft vektorregning, kan du godt komme igennem alligevel:
Når du har fundet D som beskrevet i #1, kan du finde |AD|=|BD| (overvej at disse afstande er ens) ved hjælp af punkt-punkt-afstand og derefter benytte cosinusrelationen til at bestemme D.
Når du har fundet D som beskrevet i #1, kan du finde |AD|=|BD| (overvej at disse afstande er ens) ved hjælp af punkt-punkt-afstand og derefter benytte cosinusrelationen til at bestemme D.
Svar #3
11. april 2005 af Epsilon (Slettet)
Aalborg,
Her er et alternativ til metoden foreslået i #1.
x-koordinaterne til cirklens skæringspunkter A og B med x-aksen (y = 0) er løsningerne til ligningen
(x-5)^2 = 25
hvoraf
x = 0 v x = 10
og dermed
A = (0,0) og B = (10,0).
Indkudsreglen for vektorer i planen giver radiusvektorerne CA hhv. CB;
CA = CO + OA = OA - OC = (0,0)-(5,12) = (-5,-12)
CB = OB - OC = (10,0)-(5,12) = (5,-12)
Centervinklen u mellem disse opfylder
cos u = CA*CB/(|CA|*|CB|)
hvor
CA*CB = (-5)(5) + (-12)^2 = 119
|CA|*|CB| = r^2 = 169
ergo
u = arccos(119/169) = 45.239...deg
Radiusvektorerne og cirkeltangenterne i A hhv. B er ortogonale (
Anm:
Hvis I endnu ikke har beskæftiget jer med vektorer, så beregn blot u af cosinusrelationen
|AB|^2 = |CA|^2 + |CB|^2 - 2|CA|*|CB|*cos(u)
Da |AB| = 10 og |CA| = |CB| = r = 13, får vi
cos u = 1 - 100/338 = 119/169
som ovenfor.
//Singularity
Her er et alternativ til metoden foreslået i #1.
x-koordinaterne til cirklens skæringspunkter A og B med x-aksen (y = 0) er løsningerne til ligningen
(x-5)^2 = 25
hvoraf
x = 0 v x = 10
og dermed
A = (0,0) og B = (10,0).
Indkudsreglen for vektorer i planen giver radiusvektorerne CA hhv. CB;
CA = CO + OA = OA - OC = (0,0)-(5,12) = (-5,-12)
CB = OB - OC = (10,0)-(5,12) = (5,-12)
Centervinklen u mellem disse opfylder
cos u = CA*CB/(|CA|*|CB|)
hvor
CA*CB = (-5)(5) + (-12)^2 = 119
|CA|*|CB| = r^2 = 169
ergo
u = arccos(119/169) = 45.239...deg
Radiusvektorerne og cirkeltangenterne i A hhv. B er ortogonale (
Anm:
Hvis I endnu ikke har beskæftiget jer med vektorer, så beregn blot u af cosinusrelationen
|AB|^2 = |CA|^2 + |CB|^2 - 2|CA|*|CB|*cos(u)
Da |AB| = 10 og |CA| = |CB| = r = 13, får vi
cos u = 1 - 100/338 = 119/169
som ovenfor.
//Singularity
Skriv et svar til: Cirklens skæring med x-aksen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
