Kemi

puffer :(

24. oktober 2010 af Neclaa (Slettet)

Hey, nogen der kan hjælpe med følgende opgave. Det haster.

Opgave 3.

Anvendelse af pufferopløsninger har stor praktisk betydning. I den analytiske kemi
benytter man ofte puffersystemet acetat/eddikesyre.
KA (HAc) = 1,74·10-5.


a) Hvor mange gram natriumacetat, CH3COONa, skal der sættes til 1,00 liter 0,210
molær saltsyre for at opnå en puffer med pH = 4,30?


b) Til den under a) fremstillede pufferopløsning sættes 1,2 gram natriumhydroxid.
Hvad bliver pH nu?


c) Hvor mange gram natriumhydroxid skal der sættes til den under a) fremstillede
pufferopløsning for at opnå pH = 5,20.

Håber virkelig at i kan hjælpe.

Mvh. Necla


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2010 af mathon

1,00 liter 0,210 M saltsyre
indeholder
                         n = (1,00 L) · (0,210 mol/L) = 0,210 mol H3O+
som ækvivalerer
                        
                         0,210 mol CH3COONa

                 CH3COOH  +  H2O   <--->   CH3COO-  +  H3O+


pH = 4,30
kræver
                        nb/ns = 10pH-pKs = 104,30-4,76 = 0,346737

                         ntotal / ns = 1,346737

CH3COONa:

                        ntotal = 1,346737 · (0,210 mol) = 0,282815 mol CH3COONa

dvs

                        m = n·M = (0,282815 mol) · (82,04 g/mol) = 23,20 g CH3COONa


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2010 af mathon

b)

før tilsætning af 1,2 gram NaOH = (1,2 g) / (40,00 g/mol) = 0,03 mol

                     n(CH3COOH) = 0,210 mol

                     n(CH3COO-) = 0,346737 · (0,210 mol) = 0,0728 mol

efter tilsætning af 1,2 gram NaOH

                  pH = pKs + log(nb/ns)

                  pH = 4,76 + log((0,0728+0,03) / (0,210-0,03)) = 4,52


Svar #3
24. oktober 2010 af Neclaa (Slettet)

Mange tak. jeg har lavet c'eren, men resultatet ser meget forkert ud, fik det til 37,43 g :S det passer ikke vel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2010 af mathon

c)

ønsket
                       nb/ns = 105,20-4,76 =  2,75423                                                      efter tilsætning af x mol NaOH

hvorfor           (0,0728+x) / (0,210-x) = 2,75423 og 0<x<0,210

                       x = 0,1347 mol NaOH
dvs
                       m = n · M = (0,1347 mol) · (40,00 g/mol) = 5,39 g NaOH
                      

   
                      


Svar #5
24. oktober 2010 af Neclaa (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg ville lige høre angående en anden opgave som jeg har lavet, men som lommeregneren ikke kan regne ud.

Konserveringsmidler, der er tilladte at anvende i næringsmiddelindustrien, står ofte
anført på varerne med E-numre. Således har benzosyre og natriumbenzoat (natriumsaltet
af benzosyres korresponderende base) hhv. E 210 og E221.
Beregn pH i en opløsning af 0,320 g benzosyre (C6H5COOH) i 200 mL vand.
KA (C6H5COOH) = 6,31·10−5

Her er mit svar:

                      C6H5COOH     +       H2O -->     C6H5COO-      +       H3O+

Før:                   0,200                                        0                          0

Efter:               x-0,200                                       x                          x

(KA= C6H5COO- * H3O+ / C6H5COOH), solve, x --> ?
 

Lommeregneren vil ikke regne den ud?? har jeg lavet noget forkert??


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2010 af mathon

               pKs = 4.19, hvilket indikerer svag syre

              c = (m/M) / V = ((0,320 g) / (122,12 g/mol)) / (0,200 L) = 0,013102 M

              pH = (1/2) · (pKs - log(cs)) = (1/2) · (4,19 - log(0,013102)) = 3,0


Svar #7
24. oktober 2010 af Neclaa (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. men hvor ved du fra at pKs er 4,19?

 For ikke at være besværlig har jeg lige et sidste spørgsmål.

Hypochlorsyrling, HClO, er en svag monovalent syre. Beregn pH, når 100 mL 0,10 M
HClO-opløsning får tilsat følgende opløsninger.
KA (HClO) = 3,0·10-8
a) 0 mL 0,10 M NaOH
b) 75 mL 0,10 NaOH
c) 100 mL 0,10 NaOH

Kan du hjælpe mht. de opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2010 af mathon

b)
            pKs(HClO) = 7,25

            pH = (1/2) · (pKs - log(cs)) = (1/2) · (7,25 - log(10-1)) = (1/2) · (7,25 + 1) = (1/2) · 8,25 = 4,125

            

     indholdet af HClO = (0,100 L) · (0,1 mol/L) = 0,01 mol HClO            
     ved tilsætning af 75 mL 0,10 M NaOH = (0,075 L) · (0,1 mol/L) = 0,0075 mol
     neutraliseres 0,0075 mol HClO
     hvorefter
     der resterer
                        nrest = (0,01 - 0,0075) mol = 0,0025 mol      i fællesvolumenet (100 + 75) mL = 175 mL

                        crest = nrest / Vfælles = (0,0025 mol) / (0,175 L) = 0,014286 M

                        pH = (1/2) · (pKs - log(crest)) = (1/2) · (7,25 - log(0,014286)) = 4,548

c)
 

     indholdet af HClO = (0,100 L) · (0,1 mol/L) = 0,01 mol HClO
     ved tilsætning af 100 mL 0,10 M NaOH = (0,100 L) · (0,1 mol/L) = 0,01 mol
     neutraliseres al HClO
     hvorefter
     der resterer en 200 mL opløsning af 0,01 mol NaClO
     dvs
              c(ClO-)  = (0,01 ml) / (0,200 L) = 0,05 M

              pKb(ClO-) = 14 - pKs = 14 - 7,25 = 6,75

hvoraf
             pOH = (1/2) · (pKb - log(cb)) = (1/2) · (6,75 - log(0,05)) = 4,026

ved 25ºC

            pH = 14 - pOH = 14 - 4,026 = 9,97


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2010 af mathon

tastfejl i # 8
                         c(ClO-) = (0,01 ml) / (0,200 L) = 0,05 M     →      c(ClO-) = (0,01 mol) / (0,200 L) = 0,05 M


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2012 af bounty&#39; (Slettet)

Hvor får 1/2 fra som du bruger i #8?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2012 af mathon

   se i din kemibog under
   pH-beregning af svage syrer


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2012 af bounty&#39; (Slettet)

synes ikke rigtig det giver mening?

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2012 af mathon

@#12

svag monohydron syre

   
                                                                      HB   +   H2O   <--->   B-   +   H3O+
molære koncentrationer                      (1-α)·cs                          α·cs       α·cs


         med ligevægtsbrøken
                                                                         [B-] · [H3O+]        
                                                                         ---------------  = Ks
                                                                                [HB]   

 

                                                                          α2·cs
                                                                         --------  = Ks
                                                                          (1-α) 

som hvis α<<0,05
og pH kun angives
med én decimal

approksimeres til
                                                                          α2·cs = Ks

                                                                          (α·cs)2 = Ks·cs

                                                                           [H3O+]2 = Ks·cs

                                                                           2·log[H3O+] = log(Ks) + log(cs)

                                                                           log[H3O+] = (1/2)·(log(Ks) + log(cs))

                                                                           -log[H3O+] = (1/2)·(-log(Ks) - log(cs))


                                                                           pH = (1/2)·(pKs - log(cs))

    
                                                                        
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. april 2014 af svaret (Slettet)

Er du sikker på de der udregninger for " Hypochlorsyrling, HClO, er en svag monovalent syre. Beregn pH, når 100 mL 0,10 M
HClO-opløsning får tilsat følgende opløsninger.
KA (HClO) = 3,0·10-8
a) 0 mL 0,10 M NaOH
b) 75 mL 0,10 NaOH
c) 100 mL 0,10 NaOH"

 Er det ikke sådan her i b) ?

           OH-            +             HClO ->                  H2O + ClO-

 før     7.5 mmol                10 mmol                                0

efter    0 mmol                    2.5 mmol                            7.5 mmol

De resterende stoffer :   HClO ,  ClO-, Na+,  H2O

 HClO +  H2O <--> ClO- + H3O+ 

også bruge ligevægts loven også finde pH. Jeg får den så til cirka 6-7.


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. april 2014 af svaret (Slettet)

@mathon


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. oktober 2014 af hollan (Slettet)

hej.

jeg forstår ikke helt hvordan

ntotal / ns = 1,346737 i svar #1 udregnes.

ns er 0.21 men hvilket tal er ntotal?


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. oktober 2014 af mathon

#16   

                                           \frac{n_b}{n_s}=10^{pH-pK_s}=10^{4,30-4,76}=0,346737

                                           \frac{n_b}{n_s}=\frac{0,346737}{1}

                                           \frac{{\color{Red} \bf n_s}+n_b}{n_s}=\frac{{\color{Red} \bf1}+0,346737}{1}

                                           \frac{n_{total}}{n_s}=1,346737


Skriv et svar til: puffer :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.