Kemi

ester

24. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

opg: "af disse resultater beregnes den stofmængde natriumhydroxid, der er medgået til forsæbningen, og heraf findes stofmængde af forsæbe ester"

jeg havde 20 mol NaOH. 10,75 mol havde jeg som overskud efter forsæbning. dvs. at der er 9,25 mol der er medgået til forsæbing? kan det passe? og hvordan regner jeg resten af opgaven? jeg ved simpelthen ikke hvad forsæbet ester er for noget!

please hjælp!

på forhpnd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

hvilken ester arbejdede I med ?    Har du en reaktion ? molforhold ?


Svar #2
24. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

esteren er ukendt. den skulle vi gerne komme frem til i slutningen af efterbehandlingen. men nu har jeg regnet frem til at 0,01075 mol er medgået til forsæbning. men hvordan kommer jeg videre? og hvilken reaktion snakker du om? den eneste reaktion jeg ha indtilvidere er: NaOH + HCL --> NaCl + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Reaktionen der sker er:   R-COO-R' + NaOH -> R-COONa + R'-OH  så molforholdet er 1:1. det vil sige at du har fået dannet 9,25 mol eller 0,01075 mol forsæbet ester.

Hvis du kender massen af sæben kan du udregne molarmassen M = masse/n  . Og da R består af x C + (2x+1) H kan du så finde x og altså hele esteren.


Svar #4
24. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

i forsøget overførte jeg 1 g ester i kolben. er massen af sæben så 1 g? eller skal det lægges sammen med massen af 0,01075 mol NaOH der er medgået til forsæbningen?

hvad er så esterens ækvivalentmasse?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

så har du 1g/0,01075mol  = 1/0,01075 u/atom.   esteren består af 1C +2O + xC + (2x+2)H  (et ekstra H da der er carbonkæder ved R og R'.)    nu kan du så bestemme x og derved esteren.


Svar #6
24. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

okay nu er jeg med. men efterbehandlingen er ikke ude efter esteren. den vil have esterens ævivalentmasse. men hvad er ækvivalentmasse?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

den der står i din bog og i # 5. den olie du har brugt består af flere forskellige estere, gennemsnitsmassen = Æ.massen


Svar #8
25. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

yes så nu ha jeg Æ.masse: 1/0,01075 = 93,023 atom/u

hvordan skal jeg kunne bestemme x i # 5?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

1*12 + 2*16 + x*12 + (2x+2)*1=93.  det giver sikkert ikke et pænt tal, men det er jo fordi der er mange forskellige estere, men det giver en cirka værdi for hvor store de er.


Svar #10
25. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

hey man tusind tak for din hjælp. jeg sætter stor pris på det


Skriv et svar til: ester

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.