Kemi

syrestyrke pH HJÆLP!

25. oktober 2010 af Walsh (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej SP-brugere 

Jeg skal op til en prøve i kemi i morgen om ligevægte og syrestyrke, hvilket jeg ikke lige er i mit es i. Så jeg beder jeg om to ting. Er glad hvis i bare opfylder den ene af dem. 

1.   20mL 0,120M HNO3 blandes med 80mL 2,5*10^-3M HCL.

Beregn pH i blandingen(beregn først stofmængde af H3O+ i hver af de to opløsninger, hvorefter man kan beregne [H3O+] i blandingen. Da opløsningerne er meget fortyndede kan man se bort fra volumenændringer og sætte blandingens volumen til 100mL)

2. Beregn protolysegrad i følgende opløsning 
a)  0,100M H3PO4....  Skriver ikke resten da opgaven da jeg kun har brug for en detaljeret fremgangsmåde 

Mvh Holger og tak på forhånd. Er der evt. nogen af jer der har nogen opgaver med facit omligevægte som i evt. kunne sende ? tak igen på forhånd...


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2010 af mathon

2.
   a)

 

                                                                H3PO4  +  H2O   <--->   H2PO4-  +  H3O+
koncentrationer i mol/L:                      (1-α)·cs                             α·cs              α·cs                   α er protolysegraden

ligevægtsloven giver   
                                                                                [H2PO4- ] • [H3O+] / [H3PO4] = Ks
hvoraf
                                                                                (α·cs)2 / ((1-α)·cs) = Ks
hvoraf
                                                                                cs ·α2 + Ks·α - Ks = 0    og  0<α<1
hvorfor
                                                                                α = (-Ks+√(Ks2+4·Ks·cs) / ((2·cs))        

cs = 0,100 M
Ks = 10-pKs = 10-2,12

................................................

på TI89:
 
      Define c = 0.100
      Define k = 10^(-2.12)             

      solve(c*x^2+k*x-k=0,x)|x>0 and x<1

            α = x =

                    

                                          

                                                                             
 


Svar #2
25. oktober 2010 af Walsh (Slettet)

 hvad står der nederst mathon? 


Svar #3
25. oktober 2010 af Walsh (Slettet)

 nogen der kan hjælpe med opgave 1 plz


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2010 af mathon

brug dog hintet

"...(beregn først stofmængde af H3O+ i hver af de to opløsninger, hvorefter man kan beregne [H3O+] i blandingen. Da opløsningerne er meget fortyndede kan man se bort fra volumenændringer og sætte blandingens volumen til 100mL)."


Svar #5
25. oktober 2010 af Walsh (Slettet)

Ja men det er ligepræcis hvordan man udregner denne jeg har glemt :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2010 af mathon

1.

            begge syrer er stærke

    20 mL 0,120 M HNO3  leverer
                                                           n = V·c = (0,020 L)·(0,120 mol/L) = 0,0024 mol H3O+
    80 mL 0,0025 M HCl leverer
                                                           n = V·c = (0,080 L)·(0,0025 mol/L) = 0,0002 mol H3O+

    blandingen indeholder (0,0024+0,0002) mol = 0,0026 mol H3O+ i 100 mL opløsning

    [H3O+] = n/V = (0,0026 mol) / (0,100 L) = 0,026 M

    pH = -log([H3O+]) = -log(0,026) ≈ 1,59


Skriv et svar til: syrestyrke pH HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.