Matematik

Hjælp!!

27. oktober 2010 af vmao (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder her med 2 opgaver i matematik som jeg slet ikke forstår, er der nogen der kan hjælpe mig?

hvis der er nogen der kan hjælpe, om det så bare er en af opgaverne ville det være en kæmpe hjælp.

Opgave 1 : Tabellen giver en sammhæng melle x og y

X :   -5,    -3,     -2,         2,          6,     8

Y : -11,   -8,   -6,5,    -0,5,      5,5     8,5

Påvis, at y er proportional med x^2

Opgave 2: På Linå vandværk betaler man en fast afgift på 131 kr. pr. kvartal. Desuden betales 9,5 kr. pr. m^3 vand. En forbruger i Linå bruger mellem 0 og 100 m^3 vand pr. kvartal

a : tegn på mm-papir en graf, der viser prisen y i afhængighed af antal m^3 vand x

b : bestem en ligning for sammenhængen.

c : hvad koster et forbrug på 37 M^3 pr. kvartal

d : en forbruger får en kvartalsregning på 511 kr. hvor mange m^3 vand har han brugt

Vandværket i nabobyen kræver 168 kr. pr. kvartal i fast afgift og derefter 8,50 kr. pr. m^3 vand efter forbrug

e : hvilket vandværk vil være billigst for en forbruger, der bruger 42 m^3 vand pr. kvartal

f : ved hvilket forbrug er de to vanværker lige dyre



Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. Det bliver meget svært at påvise, for der er en lineær sammenhæng mellem x og y : y = ax +b .


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2010 af Krabasken (Slettet)

!.)

Tendens-parablen er 0.1127147x^2 + 1,18755927x - 7,436324

R^2 = 0,9693

Hvis jeg får tid, skal jeg nok se på opg. 2.)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2010 af AMelev

Ad 1)
Ja, der er i hvert fald ikke en proportionalitet mellem x2 og y, da x = -2 og x = 2 så skulle give ca. samme værdi, og det gør de jo slet ikke.
Desuden skal en proportionalitet give f(0) = 0, og det kan dette talmateriale ikke leve op til, uanset om variablen hedder x eller x2.

Ad 2) 

a)  Du laver et koordinatsystem med forbrug/m3 ud ad 1. aksen og pris/kr. op ad 2.aksen. Lav plads til 0 < x < 100
Ved et forbrug på 0 m3 betales 131 kr. Afsæt punktet (0,131).
For hver m3 (ud ad 1.aksen) skal pisen øges med 9.5kr. (1 ud  ~ 9.5 op). Det kan du gøre mange gange, og så kan du tegne den rette linje, der går gennem de punkter, du har afsat.

b) x = Forbrug/m3 og y = pris/kr
Sammenhæng: y = 9.5*forbrug + fast afgift = 9.5x + 131

c) Indsæt

d) y = 511 - løs ligningen

e) Opstil en ligning for sammenhængen mellem forbrug og pris i nabobyen (som ovenfor)
Beregn så de to y-værdier for en x-værdi på 42, sammenlign og konkluder.

f) De to vandværker er lige dyre, hvor de to priser dvs. y-værdier er ens. Løs ligningen eller tegn de to grafer i samme koordiantsystem og aflæs 1.koordinaten til skæringspunktet - konkluder.


Skriv et svar til: Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.