Fysik

Mekanik help ?

28. oktober 2010 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej, jeg synes jeg er godt rustet mht emnet: mekanik.

Men har svært ved nogle ting. Kan i besvarer?

1. Hvordan hænger et lodret kast sammen med et skråt kast?

2. forklaring af disse formler: Hvilken betydning har vektoren i denne sammenhæng? 

vx = v0 × cos a

x = v0 × cos a × t

                                                              x og y-koordinater.

vy = v0 × sin a - g × t

y = -½ × g × t2 + v0 × sin a × t


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Når man analyserer et skråt kast vælger man at dele det op i en vandret del og en lodret del. Den vandrette del er langs jorden, hvor der ikke er nogen acceleration (man ser altid bort fra vindmodstand, mens man regner i lærebøger:-). Den lodrette del er påvirket af tyngdeaccelerationen, så der lodret vil være en acceleration nedad på g=9,8m/s2.

Begyndelseshastigheden v0 har en vinkel med vandret, og hvis du tegner det ind i et koordinatsystem med x-aksen langs jorden og y-aksen vinkelret på jorden, kan du finde hastigheden i x-aksens retning som v0cos(a) og i y-aksens retning som v0sin(a). I x-aksens retning har vi ingen acceleration, og hastigheden vil være den samme hele tiden. I y-aksens retning trækker tyngdekraften nedad, så hastigheden vil hele tiden ændres, som i din formel for vy .

Formlerne for x-retningen bliver for en bevægelse med konstant hastighed og i y-retningen for en bevægelse med konstant acceleration. Når du så vil vide, hvor hurtigt din bold bevæger sig, må du huske Pythagoras, for så er farten længden af vektoren (vx,vy), og farten bliver v =√(vx2+vy2).

Et lodret kast er bare et special tilfælde af det skrå kast, hvor vinklen er a = 90º med vandret. Det betyder også at x-komponenterne af både hastighed og sted bliver 0, fordi cos(90º) er 0.


Skriv et svar til: Mekanik help ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.