Kemi

Bjerrum - Protonpuljemetoden

28. oktober 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal bruge protonpuljemetoden til at beregne pH i forskellige opløsninger.

Den ene opløsning består af: 0,020M NaH2PO4 + 0,010M Na2HPO4

Jeg er kommet frem til at mine hovedkomponenter må være H2PO4-, HPO42-, PO43-, samt H2O.

Jeg har beregnet mig frem til at min H+ konc må være: 0,02 + (2*0,02) + 0,01 = 0,07M.

Herfra går jeg så istå.

Jeg har tegnet et diagram hvor jeg estimere at pH må ligge mellem 7,21 og 2,12 og derfor bør pH være 4,67.

Men når jeg beregner den for en svag syre får jeg den til at være 3,9. Jeg beregner den som en svag syre med en Ks værdi der hedder 4,8*10^-13.

Nogen der kan se hvor det går galt for mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2010 af Pid (Slettet)

Jeg er ikke sikker på hvad du mener med protonpuljemetoden, men ud fra opgaven ville jeg bruge bufferligningen:

pH = pKa + log ([A-]/[HA])

dvs:

pH = 7.198 + log(0.01/0.02) = 6.90


Svar #2
31. oktober 2010 af Rina68 (Slettet)

Den har jeg også overvejet. Men synes at pH bliver større end jeg kan aflæse på et Bjerrum diagram. Men det er måske mit Bjerrumdiagram der ikke er i orden.....?


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2010 af Pid (Slettet)

Jeg vil skyde på at dit bjerrumdiagram er tegnet godt nok, men du aflæser det desværre nok forkert. x)

men overvej følgende:

Når der er lige meget syre og dens tilhørende base så vil:

pH = pKa + log (1/1) = pKa + log (1)

pH = pKa + 0

pH = pKa

Koncentrationen af syre skal være 10 gange større i forhold til basen for at sænke pH med 1 !

log(1/10)= -1

Så når du i opgaven kun har dobbelt så stor en koncentration på syreform i forhold til baseformen, er det plausibelt at pH kun er faldet med ca. 0.3 i forhold til pKa.


Skriv et svar til: Bjerrum - Protonpuljemetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.