Fysik

Lydbølger og frekvens

13. april 2005 af Export (Slettet)
Hejsa.

Jeg skal løse følgende opgave, men aner ikke hvordan jeg skal gøre:

"A bat files towards a wall, emitting a steady sound of frequency 2.00 kHz. This bat hears its own sound plus the sound reflected by the wall. How fast should the bat fly in order to hear a beat frequency of 10.0 Hz?"

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgaven omhandler DOPPLEREFFEKTEN for lyd.

Lad K betegne lydkilden og L lytteren. Bemærk fortegnskonventionerne for v_K hhv. v_L (hastighederne af kilde og lytter relativt til luften, hvori lydbølgerne udbredes); den positive retning for v_K og v_L er defineret til at være fra L til K.

Lydens fart i luft kan ansættes til
v = 344m/s.

NB! Det kan KRAFTIGT anbefales, at du skitserer de følgende situationer;

(a)
Flagermusen (K) udsender højfrekvent lyd med frekvens f_K mod væggen (L).

[v_K

(b)
Lydbølgerne reflekteres fra hulevæggen (K) tilbage mod flagermusen (L), som hører frekvensen f_L.

[v_K = 0 og v_L > 0]

Flagermusen er i begge tilfælde i bevægelse, og der bliver således tale om to Dopplerskift.

Vink:
ad (a)
Den modtagne frekvens ved væggen er

f_V = (v + v_L)/(v + v_K)*f_K

ad (b)
Men f_V er også frekvensen af de reflekterede lydbølger fra væggen. Flagermusen opfanger frekvensen f_L.

Afgør, om f_L eller f_K er størst og opskriv beatfrekvensen.

Brug disse oplysninger til at finde et udtryk for flagermusens fart.

//Singularity

Svar #2
13. april 2005 af Export (Slettet)

Hvis du evt. gider forklare mig hvordan jeg afgører hvorvidt f_L eller f_K er størst, så tror jeg nok at jeg kan finde ud af det (jeg skal nok give mit bud på det, når jeg har fået afklaret mit problem).

Svar #3
13. april 2005 af Export (Slettet)

Gider du evt. at forklare mig hvilken frekvens, der er størst, Singularity?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: I den i (a) beskrevne situation har vi

f_V = (v + v_L)/(v + v_K)*f_K

og idet v_L = 0, giver dette

f_V = v/(v + v_K)*f_K (1)

I den i (b) beskrevne situation har vi, at

f_L = (v + v_L)/(v + v_K)*f_V

og idet v_K = 0, reducerer dette til

f_L = (v + v_L)/v*f_V

Heri indsættes (1), hvorved

f_L = (v + v_L)/(v + v_K)*f_K

f_K er frekvensen af den af flagermusen udsendte lyd. Da v_L > 0 og v_K

f_L > f_K

hvilket stemmer overens med, at flagermusen bevæger sig mod de reflekterede lydbølger. Ergo må f_K Dopplerforskydes mod større frekvens.

//Singularity

Svar #5
13. april 2005 af Export (Slettet)

Okay, det kan jeg faktisk godt se, nu du siger det!

Mht. at finde flagermusens hastighed, skal jeg så ikke bruge, at

f_beat = f_L - f_K => f_L = f_beat + f_K

og så indsætte dette udtryk i lignignen

f_L = (v + v_L)/(v + v_K)*f_K

og isolere v_S? Mit problem er (hvis dette altså er korrekt, hvad jeg har gang i), at jeg søger at bestemme v_S (er det ikke korrekt?), men jeg kender ikke v_K så vidt jeg lige kan gennemskue.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Isolere v_S ('source velocity')? Du mener vist v_K :-)

Beatfrekvensen er ganske rigtigt

f_beat = f_L - f_K

Du kender hverken v_K eller v_L, MEN (!) du véd, at

v_K = -v_L

hvorfor vi har

f_L = f_beat + f_K = (v + v_L)/(v - v_L)*f_K

Isolér v_L.

//Singularity

Svar #7
14. april 2005 af Export (Slettet)

Arrrh, herligt. Mange tak for hjælpen.

Svar #8
14. april 2005 af Export (Slettet)

Kan det i grunden ikke passe, at man ender med

v_L = f_beat/(f_beat + 2f_K)*v

hvis man bruger, at f_L = f_beat + f_K?

Svar #9
14. april 2005 af Export (Slettet)

Hmm ... hvis det er rigtig, så får jeg

v_L = 0,86 m/s

Er det ikke meget lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #10
14. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Enig.

#9: Korrekt. I henhold til præcisionen af de opgivne størrelser kan du dog tillade dig at angive facit med 3 betydende cifre;

v_L = 0.858m/s.

Om det så er langsomt for en flagermus, véd jeg ikke :-)

Men bemærk, at beatfrekvensen er langt mindre end f_K (10.0Hz

f_L = f_beat + f_K ~ f_K

- flagermusen modtager omtrent samme frekvens, som den udsender. Men det betyder, at der næsten ingen Dopplereffekt er, hvorfor flagermusen næsten må være i hvile.

Udtrykket

v_L = v*[f_beat/(f_beat + 2*f_K)]

viser da også netop, at hvis f_beat

//Singularity

Svar #11
14. april 2005 af Export (Slettet)

Det lyder sandelig godt!

Skriv et svar til: Lydbølger og frekvens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.