Matematik

Tangenthældningen, ligning

31. oktober 2010 af bullern (Slettet) - Niveau: B-niveau

g(x)=3x^2+6x^2

g'(x)=3(3x^2)+2(6x)

Brug punktet (-1,g(-1)) og hældningen g’(-1) til at bestemme en ligning for tangenten til grafen for g i punktet P(-1,g(-1))

Punktet (-1,g(-1)) hedder, når jeg sætter min funktionsforskrift ind:
(-1,-9) – og hældningen for tangenten er -1, jf. opgaveteksten.
 

En der kan komme med en grundig, lærerig forklaring? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Har du ikke skrevet forkert i g(x) eller g'(x) de passer da ikke sammen


Svar #2
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Jeg har differentieret den ud fra f(x)=x^n -> f'(x)=n*x^n-1 - fik positiv respons på det - men måske er der alligevel gået noget galt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

g(x)=3x^2+6x^2        skulle der have stået 3x^3+6x^2 så bliver

g'(x)=3(3x^2)+2(6x)

Hældningen er ikke -1 men g'(-1)


Svar #4
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Åh, jo, jeg har skrevet forkert! Undskylder. 

Har du en forklaring på, hvad jeg videre skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Du skal sætte x=-1 ind i g(x) og i g'(x) igen, jeg tror du har lavet en regnefejl

og husk at hældningen er a=g'(-1)

tangentens ligning er

y=ax+b

hvor a =g'(x)

indsæt værdierne for g'(x), x og g(x)  når x=-1 altså de værdier du netop har beregnet


Svar #6
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Kan ikke helt gennemskue hvor den fejl skulle være?


Svar #7
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Og hvorfor er tangentens ligning y=ax+b? 

Vil så gerne forstå det :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

g(x)=3x^3+6x^2

g(-1)=3*(-1)3+6(-1)2=-3+6 =3

g'(x)=3(3x^2)+2(6x)

g'(-1)=3*3*(-1)2+2*6*(-1) = 9-12 = -3


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Ligningen for en ret linie er y=ax+b og en tengent er en ret linie.

Dårligt svar, men jeg kan ikke gøre det bedre lige nu, undskyld


Svar #10
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Det er godt nok - din sætning gav klarhed! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. oktober 2010 af mathon

               g(x) = 3x3 + 6x2               g(-1) = 3·(-1)3 + 6·(-1)2  = -3 + 6 = 3

               g'(x) = 9x2 + 12x               g '(-1) = 9·(-1)2 + 12·(-1) = 9 - 12 = -3

tangentligning i (-1,3)

                                                      y = g '(-1)·(x-(-1)) + g(-1)                              y = ax + b

                                                      y = -3(x+1) + 3                                                y = -3x + b

                                                      y = -3x - 3 + 3                                                 3 = -3·(-1) + b

                                                      y = -3x                                                            b = 3 - 3 = 0
                                                                                                                              
                                                                                                                             y = -3x


                                                                                                                               
    uanset hvilken af de to former for den rette linje, der vælges anvendt    
    (alt andet ville jo også være uacceptabelt)                                                                                                                    


Svar #12
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 Hvorfor x+1 i linje 2 v. udregningen for tangentligning? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. oktober 2010 af mathon

    (x - (-1)) = (x + 1)


Svar #14
31. oktober 2010 af bullern (Slettet)

 og hvorfor vil du trække -1 fra x? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. november 2010 af mathon

...repeter tangentligningen...


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. november 2010 af mathon

tangentligningen er ikke noget specielt
men blot

punkt-hældningsformlen for den rette linje
i lærebogen på fomlen
                                            y - yo = a(x-xo)
i tangenttilfældet
traditionsmæssigt skrevet
                                            y - yo = f '(xo)(x-xo)
eller
                                            y = f '(xo)(x-xo) + yo 

                                            y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)
 


Skriv et svar til: Tangenthældningen, ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.