Kemi

ligevægte

31. oktober 2010 af Nennaz (Slettet)

 Ammoniaksyntesen: 3 H2(g) + N2(g) ↔ 2 NH3(g)

Reaktionen er exoterm mod højre

a)       Opskriv ligevægtsloven (ligevægtsbrøken) for overstående ligevægt.

 En beholder på 10,0 L findes der 3,00 mol N2 g)  og 2,00 mol H2 (G)  i ligevægt med 0,70 mol NH3  (g) ved 400  ° C sådan som det ses af reaktionsligningen overnfor.

b)      Beregn ligevægtskonstanten Kc ed 400  ° c

 </o:p>

c)       Hvis man producerer ammoniak og gerne vil forskyde ligevægten mod højre, hvordan kan man så gøre det? Nævn to muligheder og forklar forskydningen. 

 tusind tak :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

a) Kp = p(NH3)2 / { p(H2)3 * p(N2) }

b) antag idealgas. ntotal = 3+2+0.7 mol = 5.7 mol. V = 10.0 L. T = 400C = 673.15K

P*V = n*R*T

P = { n*R*T } / V

R = 0.08205 L*bar*K-1*mol-1

når du har P (totaltrykket) kan du udregne dine partielle tryk ved molbrøkerne x ganget det totale tryk.

x(stof) = n(stof) / n(total)

p(stof) = x(stof) * P

Når du har regnet disse, sætter du dine partielle tryk ind i ovenstående ligevægtsbrøk Kp og opgaven er løst.
Kp ≈ 6.69 * 10-4

c) Reaktion er exoterm mod højre, så reaktionen mod venstre må være endoterm (per definition). Der er en "gylden regel", der siger, at når temperaturen stiger, går en ligevægt i den endoterme retning, eller omvendt vil reaktionen gå i den exoterme retning når temperaturen falder. Du kan altså forskyde ligevægten mod højre ved at sænke temperaturen - i teorien.

Venstre side af ligevægten har 4 mol gasmolekyler kontra 2 mol gasmolekyler på højre side. Hvis du hæver trykket vil det være favorabelt at have færrest gasmolekyler, så ved højere tryk må højre side være mere favorabel, end ved lavere.


Svar #2
01. november 2010 af Nennaz (Slettet)

altså i a)  hvad er p? og skal jeg ikke først finde ud af om reaktionen er en syre eller base også ud fra det kan jeg opskrive ligevægtsloven.

Ksyre= ([B1]*[H3O^+])/[S1]

Kbase = ([S1]*[OH^-])/([B1])


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. november 2010 af Phienix (Slettet)

Du behøver ikke have med en syre eller base at gøre, for at arbejde med en ligevægt. Ovenstående ligevægt kræver blot at du definerer ligevægtsbrøken, K, ud fra aktiviteter, der har betydning for din ligevægt - aktiviteten for et stof kan for eksempel være dens koncentration eller partielle tryk. Du kan se at alle dine stoffer findes på gasform, så det vil da være smartest at udtrykke K alene ud fra partielle tryk for dine stoffer, og når dette er tilfældet sætter man det lille "p" foran K, for at angive, at ligevægtsbrøken er udtrykt ved partielle tryk.


Svar #4
01. november 2010 af Nennaz (Slettet)

hvad betyder Favorabel ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. november 2010 af mathon

favorabelt = gunstigt, udbytterigt, mest fordelagtigt


Svar #6
01. november 2010 af Nennaz (Slettet)

forstår ikke når du kommer til dette:  R = 0.08205 L*bar*K-1*mol-1 og efter hvordan du finder Kp . det er ret uoverskueligt det du har skrevet ??


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. november 2010 af mathon

             partialtrykket er lig med molbrøken gange totaltrykket


Skriv et svar til: ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.