Matematik

cirklens parameterstillingen

02. november 2010 af Nadiakb (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har parameterfremstillingen

x = 3+ 5cost

y = -2 + 5sint

Jeg har sat både sin og cos til o

så  får jeg cirklens centrum til (2 , -3) og radius til 5

Men jeg ved ikke, hvordan jeg skal bestem cirklens koordinatsættene til cirklen eventuelle skæringspunkter med x- aksen og y-aksen

Er der nogen, der vil give mig en ide om hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2010 af Moderatoren

Skal du ikke bare tegne cirklen også finde hvor den skærer?


Svar #2
02. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

Jeg har tegenet cirklen med punkt (8, -2) da jeg fandt radiusen, men er totalt blank med skæringspunkter. Skal jeg tegne tangenterne til cirklen eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2010 af kieslich (Slettet)

er centrun ikke (3,-2) ??

skæring ned y-aksen:  så er x = 0,  løs   0 = 3 +5cos(t)   (to løsninger)  sæt dem ind i y = -2+5sin(t) og du har punkterne.

samme med x-aksen hvor y = 0.


Svar #4
02. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

når jeg solve den på lommeregner, så får jeg en rigtig grim tal til  t

dvs. t = 180. (2@n1-1) ved ikke hvad de står for på lommeregner


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2010 af kieslich (Slettet)

Lidt håndkraft viser at t kan udregnes som:  arccos(-3/5) = 2.21    HUsk fra enhedscirklen at t = ± 2.21.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2010 af kieslich (Slettet)

en anden metode:

da du kender centrum og radius kan du også skrive ligningen som (x-3)2 +(y+2)2 = 25.

sæt x = 0 og find de tilhørende y-værdier. sæt y=0 og find de tilhørende x-værdier.


Svar #7
02. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

 Nu har jeg fået koordinaterne til skæringspunkter til (-1,6 ; -6) og (7,6 ; 2)

Tusind tak for hjælpen:)'


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. november 2010 af kieslich (Slettet)

hov hov.  da du satte x = 0 fik du 2 og -6 som y-værdier, så punkterne er (0;2) 0g (0;-6)

med y = 0 fik du x = -1.6 og x = 7.6  så punkterne er (-1.6;0)  og  (7.6;0)          et punkt er jo en x og en y værdi.


Svar #9
02. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

ja, det har du fuldstændigt ret i. Nogle gange bliver man blinde at se sin egen fejl.

Har lige rettet den.

mange takker!


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. november 2010 af mathon

skæring med x-aksen kræver
                                                         y = 0 = -2 + 5·sint

                                                         sin(t) = 0,4

                                                         sin(to) = sin(π-to)   to∈[0;π[
      dvs at både to
og
      π-to ∈[π;0] er en løsning            

                                                         to = 0,411517        

                                                         π-to = 2,73008

altså skæringspunkterne
                                                         (7,58258;0)    og    (-1,58258;0)

skæring med y-aksen kræver
                                                          x = 0 = 3+ 5·cost

                                                          cos(t) = -0,6

                                                          cos(to) =cos(2π-to)        to∈[π/2;3π/2[
       dvs at både to
og
       2π-to ∈[π/2;3π/2] er en løsning

                                                          to = 2,21430

                                                          2π-to = 4,06889

altså skæringspunkterne
                                                          (0;2)   og   (0;-6)
 


Skriv et svar til: cirklens parameterstillingen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.