Matematik

Monotoniforhold

02. november 2010 af Poochie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP.

Er der nogle som kan forklare mig hvad forskellen er imellem disse sætninger?

Hvis f'(x) er voksende i intervallet [a;b] er f'(x)≥0 for alle x i ]a;b[

og

Hvis f'(x)>0 for alle x i ]a;b[ er f voksende i [a;b].

Umiddelbart kan jeg ikke få dem til at give mening. Medmindre at en graf godt kan være voksende hvis f'(x) er nul nogle gange, men det kan den da ikke?

Tak på forhånd.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2010 af peter lind

I den første: skal der ikke stå hvis f(x) er voksende?

I den første slutter du noget ud fra f(x) er voksende i den anden ud fra hvis f'(x)> 0 Hvis man ser bort fra problemet med f'(x) = 0 beviser man stort set først => og dernæst =>


Svar #2
02. november 2010 af Poochie (Slettet)

Jo det er rigtigt, min fejl :).

Så i realiteten vil f'(x) ikke være lig med 0, hvis f(x) er voksende. Der er kun sat "eller lig med 0" pga beviset oder :)? Også ændre man det i monotonisætningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2010 af peter lind

Den kan godt være 0. Funktionen f(x) = x3 er  monoton strengt voksende  og f'(0) = 0. Når jeg skriver "hvis man ser bort fra problemet med f'(x) = 0"  mente jeg ikke, at det ikke kunne forekomme. Det var blot en løs fortolkning, så du forhåbentlig lettere kunne forstå, hvad jeg mente.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis f(x) er voksende, kan f'(x) godt være lig med 0 i diskrete punkter.

Men hvis f'(x) = 0 i et helt delinterval, er f(x) konstant på dette delinterval og dermed ikke voksende.


Svar #5
02. november 2010 af Poochie (Slettet)

#3 hmm okay, tror jeg :).

#4 Hvad betyder delinterval :)?


Svar #6
02. november 2010 af Poochie (Slettet)

Btw, tak :).

Men for lige at kunne forstå det bedre, er der så en af jer to som har lyst til at (rundhåndet) at tegne en graf hvor intervallet [a;b] er voksende, samtidig med at den indeholder et f'(x)=0 i ]a;b[


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se på grafen for f(x) = x3 på intervallet [-1 ; 1] . Der gælder f'(0) = 0 , og f(x) er voksende på intervallet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. november 2010 af peter lind

#5 Hvis du har et interval  [-10; 10] vil intervallet [0;2] være et delinterval af dette


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.