Matematik

Differentialregning

03. november 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Er der nogen, der kan forklare mig, hvordan man løser følgende opgave?

Grafen for funktionen med forskrift:

f(x)=ln(x)+2x

har en tangent t med stigningstal 4.

Bestem ved håndkraft en ligning for tangenten t.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af mathon

beregn f '(x)


Svar #2
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Er f'(x) ikke lig med a, som er lig med 4?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2010 af mathon

      af
               f '(xo) = 0 beregner du xo


Svar #4
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nå nej!

f(x_0)=a=4 !


Svar #5
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2010 af PeterValberg

 tangentens ligning kan bestemmes som:

y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)

Du har fået oplyst f'(x0) = 4 (tangentens hældningskoefficient ved x0
Dette betyder, at du er nødt til at bestemme et udtryk for f' og deraf bestemme værdien for x0

f(x) = ln(x) + 2x 
hvilket giver den afledede funktion:

f'(x) = 1/x + 2

at (ln(x))' = 1/x er noget man bare er nødt til at huske på (dukker tit op ved den del af en skriftlig eksamen, hvor man ikke må anvende hjælpemidler).

Du ved nu at:

f'(x0) = 1/x0 + 2 ⇒
4 = 1/x + 2 ⇔
1/x = 2 ⇔
x = 0,5

f(0,5) = ln(0,5) + 2·0,5 = ln(0,5)+1 (lommeregner?)

hvilket kan indsættes i tangentligningen:

y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)
y = 4(x-0,5) + ln(0,5)+1
y = 4x -1 + ln(0,5)

kan reduceres lidt mere, hvis du må bruge lommeregner, - ellers ikke)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Forstår ikke helt, hvordan du beregner dette:

f(0,5) = ln(0,5) + 2·0,5 = ln(0,5)+1


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. november 2010 af PeterValberg

 i forbindelse med #6

se vedhæftede skitse over grafen for f(x) med tangenten ind tegnet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:skitse.pdf

Svar #9
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Nååååh, undskyld, jo nu forstår jeg det, du sætter bare ind


Svar #10
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Tusind tak skal I have!


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2010 af PeterValberg

det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. november 2010 af mathon

#3 fejltast

      af
               f '(xo) = 4 beregner du xo

                  1/xo + 2 = 4

                xo = (1/2)

tangentligning i (1/2;1-ln(2))

                 y = 4(x-(1/2)) + 1-ln(2)

                 y = 4x - (1+ln(2))


Svar #13
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Ok :D


Svar #14
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

tangentligning i (1/2;1-ln(2))

y = 4(x-(1/2)) + 1-ln(2)

y = 4x - (1+ln(2))

Ovenstående forvirrer mig lidt


Svar #15
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Har forstået det nu :)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. november 2010 af mathon

fortsættelse af opgaven
overførsel fra din
anden tråd

www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. november 2010 af mathon

Tangenten t skærer koordinatsystemts akser i to punkter der betegnes A og B.

Vi skal nu bestemme arealet af trekan APB, hvor P er koordinatsystemets begyndelsespunkt.

skæring af x-aksen
dvs
                                       0 = 4x - (1+ln(2))

                                       x = (1+ln(2)) / 4

                                       A = (1+ln(2))/4;0)

skæring af y-aksen
dvs
                                       y = 4·0 - (1+ln(2))

                                       y = -(1+ln(2))

                                       B = (0;-(1+ln(2)))

kateterne i ΔAPB er
                                       k1 = (1+ln(2))/4          k2 = (1+ln(2))

                        T = (1/2)·k1·k2 = (1/2)·(1+ln(2))/4 · (1+ln(2))  =  0,358343


Svar #18
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

Forstår ikke rigtigt, hvordan arealet kan beregnes ud fra de to punkter?


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. november 2010 af mathon

tegn det - og få overblik


Svar #20
03. november 2010 af Karldenstore (Slettet)

k2 = (1+ln(2))

Gøres positiv da en længde ikke kan være negativ, ikke?

Altså tages den numeriske værdi?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.