Kemi

Opløselighedsprodukt

03. november 2010 af 3157 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået følgende opgave, og er gået rimelig død :(

Et bundfald af bly(II)sulfat vejer 0,303g. Bundfaldet vaskes med 200 mL demineraliseret vand med 25 C.
Vaskevandet mættes med bly(II)sulfat ved vaskningen.

b) Hvor mange masseprocent af bundfaldet ville være gået i opløsning, hvis man i stedet for demineraliseret vand havde anvendt det samme volumen 1,0*10-3 M (NH4)2SO4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2010 af mathon

M(PbSO4) = 303,28 g/mol

 c(PbSO4)mættet = (m/M)/V = (0,303 g)/(303,28 g/mol)/(0,200 L) = 0,004995 M
  og dermed

i vand:
                  [Pb2+] = 0,004995 M = 4,995·10-3 M


da
         Kop(PbSO4) = 2·10-8 M2
         haves, når der ved tilsætning af PbSO4 til 0,001 M (NH4)2SO4
         -opløsningen ses bort fra den ringe koncentrationsforøgelse af SO42-

at
                     [Pb2+] • [SO42- ]  =  2·10-8 M2
hvoraf
                    [Pb2+] • (0,001 M) = 2·10-8 M2

i (NH4)2SO4-opløsning:   
                    [Pb2+] = (2·10-8 M2) / (0,001 M) = 2,0·10-5 M
 

bundfaldsmasseprocent
                                               (2,0·10-5 M)/(4,995·10-3 M)·100% = 0,4%       

                   

                                                     


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.