Biologi

hvad er en art?

03. november 2010 af Saschalicious (Slettet)

skal lave en biologi rapport, og kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg skal svare på disse tre spørgsmål, og formuleret ordenligt. håber virkelig der er nogle der kan hjælpe mig.

1. Hvorfor er énæggede tvillinger genetisk ens?


2. Hvorfor er søskende med samme biologiske forældre forskellige?


3. Hvad er en art?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af Dr. MolBio (Slettet)

Har du selv nogle forslag til svarene?


Svar #2
03. november 2010 af Saschalicious (Slettet)


1. Hvorfor er enæggede tvillinger genetisk ens?
Enæggede tvillinger er ligesom kloner. Det skyldes at de fremkommer på grundlag af embryodeling altså deling af et meget tidligt foster. Embryodeling kan finde sted helt frem til dag 14 efter befrugtningen.


2. Hvorfor er søskende med samme biologiske forældre forskellige?
Søskende har en varierende udseende selvom de har samme forældre. Det skyldes at der er forskelligt hvilket af forældrenes arveegenskaber de har modtaget. Altså der må være sket en form for selektion(udvælgelse) af arveegenskaberne da kønscellerne blev dannet. Vi ser forskellige ud pga. Forskelligheden i arvematerialet. Det kaldes variation.


3. Hvad er en art?
Ordet art, bruges i dag om dyr og planter, som har samme bygningstræk og kan parre sig og få frugtbart afkom. Således hører alle mennesker til en art, homo sapiens. Alle tamkatte er en art, felis domestica, selvom de kan være vidt forskellige i størrelse, farve og form. Alle forskellige varieteter af roser som findes er af samme art.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2010 af EBBefar (Slettet)

Det ser jo ikke ud til at du har brug for en hel masse hjælp, men hvis man skulle sætte en finger på noget, så kunne du måske være lidt mere specifik i opg 2. Læs lidt op på meiose.

Opg 3 er faktisk et meget interessandt spørgsmål. Der findes mange definitioner. Fx er en definition at individerne både kan og vil pare sig i naturen (der findes masser af eksempler på overkrydsning mellem arter i laboratoriet, men vi kalder dem jo stadig for seperater arter, ikke?). Andre involverer genetisk lighed, dette bruges fx når man artsbestemmer bakterier. Jeg er sikker på at google kan hjælpe med flere forslag.


Skriv et svar til: hvad er en art?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.