Kemi

kemii Kalk brænding

03. november 2010 af darde-disco (Slettet) - Niveau: B-niveau
 Hej er der nogen der kan hjælpe mig med dette :( forstår det bare ikke.. 

Opgave 1

”Kalkbrænding” består i en ophedning af kalk (calciumcarbonat) ved en bestemt temperatur i en ovn hvorved der dannes calciumoxid. Kalkbrændingen er en exoterm reaktion.

 

a)    Opskriv reaktionsskemaet for kalkbrænding.

 

b)    Opskriv udtrykket for ligevægtsbrøken for reaktionen.

 

a) CaCO3(s)→ CaO(s) + CO2(g)

b ) Y = ([CaO]* [CO])^2/[CaCO3])

er dette rigtig??
 

c)     Hvilken effekt har det på ligeævgtens beliggendhed hvis man under ophedningen øger temperaturen?

d)    Hvilke effekt har det på ligevægtens beliggendhed hvis trykket underophedningsprocessen øges?

 

Husk under hvert af de fire punkter at skrive i et klart og tydeligt sprog hvor alle de nødvendige argumenter medtages.

 

 

Opgave 2

Beregn pH for følgende opløsninger (ved 25).

a)    0,0348 M NaOH.

b)    0,0026 M Ca(OH)2.

  

Opskriv for begge delopgaver reaktionsskemaet for opløsning af det faste stof i vand.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af Phienix (Slettet)

Opgave 1.

b) Y = p(CO2).

Carbondioxid bidrager til ligevægtsbrøken med et tryk, man kan også skrive koncentration, men dette komplicerer dine udregninger. Aktiviteten for et fast stof er per definition 1, så faste stoffer bidrager kun med en faktor 1 i ligevægtsbrøker og kan derfor ses bort fra.

c) Du får at vide at reaktionen er exoterm - den udvikler varme. Når man øger temperaturen forskydes en ligevægt i den endoterme retning; den modsatte reaktion af din. Ved at øge temperaturen forskyder du altså ligevægten til at danne mere kalk.

d) Hvis du øger trykket vil det være mindre favorabelt at have stoffer på gasform -> du forskyder mod den side af ligevægten, hvor der er færrest gasmolekyler, altså mod venstre og igen mod kalk.

- - -

- - -

Opgave 2:

antag at stofferne opløses fuldstændigt i vand. Så vil din formelle koncentration kunne kombineres med den aktuelle koncentration for de to stoffer ved:

a) [OH- ] = 0,0348 M

b) [OH- ] = 2* 0,0026 M = 0,0052 M

pOH = -log10[OH- ], og da det opløses i vand gælder pH + pOH = 14, altså

pH = 14 - pOH = 14 - ( -log10[OH- ] )


Svar #2
03. november 2010 af darde-disco (Slettet)

a) CaCO3(s)→ CaO(s) + CO2(g)

b ) Y = ([CaO]* [CO])^2/[CaCO3])


 

Vi Beregner pH, ved en formel for stærk base

pH = 14 - ( - log ( CNaOH)

pH = 14 -(-log (0,0348)

pH =

pH = 14 - ( - log (CCa(OH2) )

pH = 14 - (- log ( 0,0026)

pH = 

 

er dette rigtigt


Skriv et svar til: kemii Kalk brænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.