Matematik

Isoler x: a/x+b/y=1

04. november 2010 af llaD (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal isolere x. og jeg er nået til 3. trin. Altså jeg har fået x-ledet på en side. Herefter har jeg ganget a på begge. Og jeg vil mene at jeg skal lave resiprokke, eller få det hele på en brøk-streg. Hjælp mig til næste skridt.
Altså det ser således ud:
a/x+b/y=1
a/x=1-b/y (trækker b/y fra på begge sider)
a/x*a=1*a-b/y*a

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2010 af guppymolga (Slettet)

jeg vil foreslog du bare ganger med x på begge sider til at starte med

a/x*x+b/y=1*x = a+b/y=1*x

også kan du dividere med 1 på begge sider

(a+b/y)/1=x


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. november 2010 af mathon

                          a/x + b/y = 1        x≠0  og  y≠0                        multiplicer med xy

                          xy(a/x + b/y) = xy·1

                          ay + bx = xy

                          xy - bx = ay

                          (y-b)·x = ay

...

                           x = ay/(y-b)


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2010 af kieslich (Slettet)

a/x = 1-b/y = (y-b)/y     reciprok på begge sider.

x/a = y/(y-b)      gange med a på begge sider

x = ay/(y-b)


Svar #4
08. november 2010 af llaD (Slettet)

tak for svarende :)


Skriv et svar til: Isoler x: a/x+b/y=1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.