Kemi

pH

04. november 2010 af richgirl (Slettet)

Hej

Jeg skal finde pH for nedenstående.

Det jeg har er følgende:

Lithiumcarbonat anvendes som et medicinsk præparat og sælges fra apoteker i glas med 100 stk. piller à ca. 300 mg.
En pille med massen 304 mg opløses i vand til rumfanget 100 mL.

Opløsningens indhold af carbonationer titreres nu med 0,143 M saltsyre, indtil det første ækvivalenspunkt er nået.
Her har jeg beregnet, at der skal bruges 28 mL saltsyre.

c) Beregn pH i opløsningen, når der er forbrugt 10,0 mL af saltsyren.

Her går det galt. hvordan kan jeg beregne pH? Jeg ved at jeg skal bruge pH = -pKs + log(nb/ns)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2010 af mathon

 korresponderende syre-base-par:                           CO32-                   HCO3-
stofmængder i mol                 start                    0,004004                   0
                                        ligevægt               0,002574               0,00143                  

opløsningen er en puffer
                                            
                                       pH = pKs + log(cb/cs) = 10,40 + log(0,002574/0,00143) = 10,7

                       


Svar #2
04. november 2010 af richgirl (Slettet)

hvor får du de tal fra???


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2010 af mathon

                n(CO32-)start = (0,028 L) · (0,143 mol/L) = 0,004004 mol

efter brug af 10 mL saltsyre
       
                n(CO32-) = 0,004004 mol - (0,010 L) · (0,143 mol/L) = 0,002574

                n(HCO3-) = (0,010 L) · (0,143 mol/L) = 0,00143 mol
  .............

da
                                   CO32-  +   H3O+   --->   HCO3-  +  H2O

med
                 mængdeforholdet     CO32- : H3O+ : HCO3-   = 1 : 1 : 1


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.