Matematik

Omskriv ligning til formel

07. november 2010 af vousaime (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen!

Jeg har et lille matematik-spørgsmål, som lyder:

Omskriv 4x^2 - 12x + 9 til formlen (ax+b)^2.

Nogen som har et forslag, til hvordan man bærer sig ad? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. november 2010 af bolani (Slettet)

Den kan kun omskrives til formen

(ax-b)2

Er du sikker på at du har tastet rigtigt?


Svar #2
07. november 2010 af vousaime (Slettet)

Ja, det er rigtigt tastet, men jeg tror meningen er, hvordan man omskriver det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

resultatet er:

(2x - 3)

Det betyder at a=2 og b= -3


Svar #4
07. november 2010 af vousaime (Slettet)

#3

Hvordan kom du frem til det???


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2010 af bolani (Slettet)

# 3

læs #1

formlen skal være af forme (ax + b )2  (PLUS)

#2:

Jamen, så kommer det ikke til at give mening, men fremgangsmåde er at du tager kvadratroden af det tal med x2 (dvs. 4x2) og kvadratroden af det tal uden nogle x (dvs. 9) og så sætter du dem i fælles parantes. fortegnet af tallet med et x (i denne tilfælde -12x) afgør hvad der skal stå mellem de to tal i paranteset. endelig sætter du paranteset i anden potens.

her bliver det:

kvadratrpden af 4x2  = 2x

kvadratroden af 9 = 3

I fælles paratens bliver

(2x   3)

fortegnet for -12 x = -

dvs.

(2x-3)

sæt det i anden

(2x-3)2

men som sagt, så stemmer det ikke overens med det du har skrevet = der ER et taste/trykfejl


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Fordi jeg ved at kvadratet på en toleddet størrelse (a+b)2 = a2 + b2 + 2ab og jeg ved at (a-b)2 = a2 + b2 - 2ab ( det er denne sidste, du skal bruge)

I din opgave skal man gå den modsatte vej. du kunne skrive den således: 

4x2 - 12x + 9 = 

Det kan også skrives således:

(2x)2 - (2* (2x) * 3) + 32=

eller:

(2x)2 + 32 - (2* (2x) * 3) =

og dermed kan du omskrive til: 

(2x - 3)

Håber det gav mening?


 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Der er ikke nødvendigvis en fejl. 

Man kan godt sige at det skal omskrives til (a+b)2

hvor det så viser sig at b bare er negativ. Der er ikke nogen fejl i opgaven.

Vi kunne da godt skrive at svaret var: 

(2x + (-3))2


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. november 2010 af bolani (Slettet)

# 7

Det er bare næsten aldrig man støder på sådan et svar. Så er der hellere større sandsynlighed for at der er trykfejl.

- men jeg giver dig skam ret i, at det kan skrives sådan.


Svar #9
07. november 2010 af vousaime (Slettet)

 Ja, det var til meget hjælp :). Tak


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. november 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Velbekomme


Skriv et svar til: Omskriv ligning til formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.