Matematik

Skæringspunkt med x og y og toppunkt

09. november 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x)= -3x2+6x-1

a) Bestem skæringspunktet med x- og y aksen

b) Bestem koordinater til toppunkt

Jeg kan ikke finde ud af denne opgave. På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af PeterValberg

Andengradspolynomium:  f(x)=ax2+bx+c

a) skæringspunkter med x-aksen:

sæt f(x)=0

-3x2+6x-1=0   og løs den andengradsligning med hensyn til x

hvor diskriminanten d=b2-4ac

skæring med y-aksen:

indsæt x=0 i ligningen og løs ligningen eller opdag med glæde, at skæringspunktet med y-aksen er ved (0,c) altså (0,-1) i dit tilfælde

b) toppunktet bestemmes med

hvor d=b2-4ac

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2010 af mathon

a)                

                           y = -3x2 + 6x - 1

skæring med x-aksen
dvs y = 0

hvoraf               0 = -3x2 + 6x - 1 

                                      d = 62 - 4·(-3)·(-1) = 36 - 12 = 24

                                      √(d) = √(24)  = 2√(6)

                           x = (-6 ± 2√(6)) / (2·(-3))

                           x = (-3 ± √(6)) / (-3)

                           x = 1-√(6)/3   v   x = 1+√(6)/3
dvs
                           (1-√(6)/3,0)   og   (1+√(6)/3,0)


skæring med yaksen
dvs x = 0

hvoraf
                           0 = -3·02 + 6·0 - 1 = -1
dvs
                                        (0,-1)
 

                          
  b)                 

                             T = (t1,t2

                                   t1 = -b/(2a) = -6/(2·(-3)) = -6/(-6) = 1

                                   t2 = c - a·t12 = -1 - (-3)·12 = -1 + 3 = 2

                             T = (1,2)

                                   


                         


 


Svar #3
09. november 2010 af came (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2010 af PeterValberg

 det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Skæringspunkt med x og y og toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.