Matematik

nogle der kan forklare det

09. november 2010 af Fielundberg (Slettet)

Jeg forstår det ikke.

Find x og y, når det oplyses at x/y=3/2 og x+3y=27


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af pensionist (Slettet)

Løs den første ligning mht. x og indsæt det fundne udtryk i den anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2010 af PeterValberg

 Skal løses som to ligninger med to ubekendte 

Isolér den ene variabel (x eller y) i den ene ligning og indsæt dette udtryk i stedet for den pågældende variabel i den anden ligning, - derved kan du bestemme værdien for den ene variabel (ubekendt).
Denne værdi indsættes i den anden ligning og den sidste ubekendt kan bestemmes.

eller benyt CAS-værktøj (den nemme løsning) fx TI-nspire:

solve(x/y=3/2 and x+3·y=27,x,y)   tryk enter

det skulle gerne give 

x = 54/11 og y = 81/11

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2010 af mette48 (Slettet)

x/y=3/2 og x+3y=27               y≠0  da nævneren ikke må være 0

                                                trækker 3 y fra på begge sider

 x+3y=27 ⇒ x=27-3y             indsætter (27-3y) i stedet for x i den første ligning

(27-3y)/y=3/2                          ganger alle led med 2y

2y*(27-3y)/y=3*2y/2                forkorter

2(27-3y)=3y                             ganger ud

54-6y=3y                                  lægger 6y til

54=9y

y=6                                         indsætter6 i stedet for y i x=27-3y

x=27-3*6 =9

(x,y)=(9,6)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2010 af mette48 (Slettet)

#2 jeg tror du har brugt 2/3 i stedet for 3/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2010 af PeterValberg

 Ja, der er vist sket en tastefejl, det skal da selvfølgelig give x = 9 og y = 6 :-) sorry

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:screenshot_TInspire.jpg

Skriv et svar til: nogle der kan forklare det

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.