Matematik

Ligning

10. november 2010 af JustMyName (Slettet)

 hvad og hvordan løser man denne ligning.

Den ene rod i x2+6x+a=0 er -2. Bestem a og den anden rod.

jeg er helt lost i min hjerne lige nu.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2010 af NejTilSvampe

 der gæller at polynomiet kan skrive som

(x+C1)(x+C2) = 0 

hvor C1 = -rod1  og C2 = -rod2.

der gæller så også at 

C1+C2 = b 

og C1*C2 = c

dvs. 

2 + C1 = 6

2*C1 = a <=> C1 = ½a

2 + ½a = 6 => a = 4*2 = 8

C1 = ½a = 4

så den anden rod er -4 og a = 8


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2010 af pensionist (Slettet)

Det er en reduceret andengradsligning og løsningen er

det halve af koefficienten til x med modsat fortegn ± kvadratroden af kvadratet på samme størrelse efterfulgt af

det sidste led med modsat fortegn

x2 + p*x + q = 0 har løsningen

x = - (p/2)  ± √(( p/2)2 - q)

så sætter du de fundne løsninger lig - 2 og beregner a

Det er kun den ene af løsningerne der tillader os at beregne a


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2010 af PeterValberg

 x2 + 6x +a =0

den ene rod er -2

Nu kommer der en lidt kryptisk forklaring, så hold "tungen lige i munden"

en andengradsligning har formen ax2 + bx + c = 0  

i dit tilfælde er a = 1, b = 6 og c = a (lidt uhensigtsmæssigt, at bruge a, men ok)

dermed kan rødderne bestemmes ved hjælp af:

sætter vi det kendte ind, får vi:

hvis x = -2 er rod, skal tælleren

det kan den kun hvis 

det er den eneste mulighed for, at få roden x = -2  (det kan du lige tænke lidt over)

løs  det giver dig værdien for a dermed kan du beregne rødderne (hvoraf du allerede kender den ene)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2010 af NejTilSvampe

 pfft :p alle de kvadratrods tegn @#2 og #3 :p hehe men ja det er da nok den mest normale metode. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2010 af pensionist (Slettet)

#4

Hvis man ikke kan løse en opgave har man brug for at få en forklaring af de grundlæggende regler

Din løsning er OK, men løsnigerne #2 og #3 illustrerer det helt elementære.

Hvis man vil vil være "smart" så indsætter man blot løsningen -2

x2+6x+a=0

4 - 12 + a = 0 ⇒ a = 8

hilsen Bedstefar


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2010 af NejTilSvampe

 #5 - det da ikke nær så smart som #2 og #3 da du alligevel skal til at bruge formlen for løsning af andengrads polynomier til at finde den anden rod bagefter alligevel.

Men jeg er enig i at #2 og #3 er mere grundlæggende end #1.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2010 af pensionist (Slettet)

#6

Med "smart" mener jeg, at kender vi værdien af a, så er opgaven helt triviel: løsning af en simpel andengradsligning.

Vi undgår at skulle fundere over hvilken af de to løsninger, vi skal benytte for at finde a.

 Hvis a er kendt er opgaven let. Men slæber man det ubekendte a med gennem alle beregningerne

så skal man holde "tungen lige i munden"


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. november 2010 af PeterValberg

God debat, de herrer :-)

Kan vi ikke bare enes om, at hvis vi når frem til resultatet, så er vejen dertil vel underordnet :-)

Peter Valberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2010 af NejTilSvampe

 tror skam vi er enige i bund og grund. Men en dygtig problemløser finder flere måder at løse opgaven på og vælger så den hurtigste/nemmeste/billigste/bedste. Så det er da godt nok at diskutere hvad der er bedst :) 

Frede P.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.